Hlavní navigace

Lepší Wi-Fi je na obzoru. Qualcomm Atheros představil čipsety s podporou MU-MIMO

4. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou ze zajímavostí letošního Consumer Electronics Show byl Wi-Fi router Asus RT-AC87U s čipsetem Quantenna QSR1000. Jako zřejmě první produkt svého druhu totiž podporuje nejnovější revizi standardu 802.11ac včetně MU-MIMO (o principu a výhodách této technologie si můžete přečíst v tehdejší aktualitě).

Čipsety s podporou MU-MIMO nyní představil také Qualcomm Atheros. Asi nemusíme zdůrazňovat, že podpora významných dodavatelů je právě to, co MU-MIMO potřebuje k většímu rozšíření. Novinek je celkem osm, z toho čtyři jsou čipsety pro routery a čtyři adaptéry pro klientská zařízení.

Mezi čipsety pro domácí a podnikové přístupové body na první pohled není žádný rozdíl, vyšší modely ale nabídnou širší funkcionalitu, která je u routerů třídy „enterprise“ vyžadována. Mezi adaptéry pro koncová zařízení najdete mimo jiné obvod QCA 3680, který je integrován v SoC Qualcomm Snapdragon 801 a zvládá jen jeden prostorový stream s maximální rychlostí 433 Mb/s. (Podpora musí být zprovozněna aktualizací software, kterou musí poskytnout výrobce telefonu.) To rozhodně není dobrá zpráva, neboť to znamená, že podpora MU-MIMO je vyžadována i na straně klienta. MU-MIMO je prezentováno jako skvělé řešení pro veřejná prostranství jako letiště a restaurace – jenže dokud se všude bude motat řada starších zařízení, jeho přínos bude diskutabilní.

Další klientské adaptéry podporují dva streamy (propustnost je tedy papírových 867 Mb/s). Některé (QCA 6574) jsou určené k integraci do SoC, jiné (QCA 6174 a QCA 9378) budou existovat samostatně a připojovat se přes rozhraní PCI Express, USB a dokonce i SDIO.

 

MMF24

S výjimkou Snapdragonu 801, který už se prodává (např. v HTC One M8 nebo Oppo Find 7), se všechny jmenované čipsety a obvody dostanou na trh až počátkem příštího roku. Oznámení chystaných zařízení přijdou možná ještě koncem toho letošního.

Zdroj: Anandtech