Hlavní navigace

Letem bezpečnostním světem: bezpečnostní zprávičky (červenec 2012)

2. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google objeví přes 9 500 škodlivých stránek denně

Se zajímavou statistikou se pochlubila společnost Google – denně prý pomocí svého API (které používají prohlížeče Safari, Firefox a Chrome) zachytí téměř 10 000 škodlivých stránek. Pokud se vám toto číslo zdá vysoké, raději dále nečtěte. Stejné API denně označí milióny webových stránek jako nebezpečné. Po táhlém boji se spamem (který stále obtěžuje životy všech uživatelů) tu máme další problém, který v nejbližších letech bude ještě více eskalovat.

Kyberválka mezi USA a Íránem

Posledně jsme v této rubrice upozorňovali na vznik nového sofistikovaného viru, který se objevil v Íránu. Divné na něm bylo především to, že opravdu neopustil hranice výše zmíněného státu. Takové útoky mají zpravidla politický podtext. Anonymní zdroje uvedli, že virus Flame a jeho odnože pocházejí z USA a Izreale. Tyto státy (věční spojenci) se virus vyvinuly, aby zbrzdily íránský jaderný program. Pravdu se samozřejmě nikdy nedozvíme, tedy pokud se USA nepřizná…

 

Zpátky k pauzákům!

O co všechno může mít hacker zájem? Každá informace má svoji cenu, ať už se jedná o dokument nebo obrázek. Společnost ESET upozornila na nález nového, úzce zaměřeného viru ACAD/Medre.A. Ten se zaměřuje na peruánské společnosti využívající software AutoCAD. Virus v počítači vyhledával tzv. blueprinty, česky zvané modráky (projektová dokumentace, nákresy). Ty pak potají odesílal do e-mailových schránek v Číně. Vzhledem k zaměření viru se dá mluvit o průmyslové špionáži. Virus byl s největší pravděpodobností distribuován jako volně šiřitelná šablona do AutoCADu.

KL24

Trojský kůň se pustil do tiskáren

Na blogu společnosti Symantec se objevila zpráva, že po celém světě registruje výskyt reinkarnace trojského koně, nově nazvaného Trojan.Milicenso. Trojan napadá systémy s operačním systémem Windows a následně vytváří tiskové fronty na připojených tiskárnách. Koše se tak plní zbytečně popsaným papírem. Symantec však nepředpokládá, že by to byl jediný účel trojského koně. Je však také dost možné, že se jedná o akci ekoaktivistů, kteří protestují proti množství zbytečně vytisknutého papíru.

Bezpečnostní zprávičky

Pokus o krádež století zatím nevyšel

Masivní hackerský útok zaznamenali pracovníci McAfee a Guardian Analytics. Útočníci se soustředili na bankovní servery údajně až 60 bank po celém světě. Nejednalo se jistě o žádné amatéry, cíl si totiž nastavili poměrně vysoko – v případě úspěchu prý mohli z bankovních domů vysát celkem dva bilióny Eur. A za to už se dá nějaký pátek přežít…

Bezpečnostní zprávičky

Byl pro vás článek přínosný?