Hlavní navigace

Nechcete letní čas? Do 16. srpna můžete hlasovat na webu Evropské komise

8. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Evropská komise spustila nový veřejný průzkum, ve kterém chce zjistit, co si obyvatelé myslí o každoroční změně letního/zimního času. Jestli chtějí zachovat současný stav, nebo změnu času zrušit, případně přejít na jiný systém střídání času. Podobný průzkum proběhl už v roce 2014 a tehdy převážná většina států hlasovala pro zachování stávajícího stavu.

Letní čas je aktuálně zaveden ve všech 28 evropských státech a stejný systém je i v severní Americe a několika dalších zemí. Většina světa má však celoročně stále stejný čas. U nás se na jaře posouvá čas o hodinu dopředu a v zimě zase vrací. Zatímco v zimě si díky tomu můžeme „pospat“, na jaře o hodinu spánku přijdeme. Příliš tomu nepomáhá ani fakt, že změna se děje vždy o víkendu. Navíc v USA a Kanadě začíná a končí letní čas jindy.

letni-cas Letní čas je zaveden v modře vyznačených zemích (zdroj: Wikipedia)

Letní čas byl zaveden poprvé za první světové války v roce 1916. Někde byl posun dokonce i o dvě nebo tři hodiny. Československo jej v současné podobě zavedlo v roce 1979 a od roku 1996 (po vstupu do EU) letní čas prodloužilo o jeden měsíc.

Změna času sice částečně řeší „ranní slunce“, ale „večery“ jsou posunuté o to více. Případně obráceně, neboť astronomicky se den o tu hodinu (ve skutečnosti o více hodin) neposouvá, ale z obou stran zkracuje či prodlužuje.

greenwich_gb_daylightchart Vliv změny času na hodinu východu a západu slunce (zdroj: Wikipedia)

Možnou změnou je kromě zrušení letního času ještě zavedení celoročního zimního času (který aktuálně používá je pár zemí), případně přechod na letní čas i v zimě (což by znamenalo svítání třeba až v devět hodin ráno). Evropská komise se konkrétně ptá:

WT100

  • jak jste spokojeni se současným střídáním,
  • jestli chcete střídání zachovat, nebo pro všechny země EU zrušit
  • z jakého důvodu
  • jaký by měl být nový systém

Hlasovat můžete zde na webu Evropské komise.

Letní čas vznikl mimo jiné pro úsporu energií, ale je zajímavé, že nikoho nenapadlo, aby prostě podniky, kterým se to vyplatí, otevíraly v zimě o hodinu později. Respektive kdysi napadlo, jen moderní realizace se trochu zvrhla.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.