Hlavní navigace

Bývalý geniální inženýr Googlu a Uberu jde na 18 měsíců do vězení. Ukradl data o samořiditelných autech

5. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Getty Images
Anthony Levandowski je bývalý inženýr Googlu, který měl na starosti samořiditelná auta v projektu Waymo (dříve známý jako projekt Chauffeur). Zde pracoval do roku 2016, kdy odešel do Uberu. Z něj ho ale vyhodili.

Ukázalo se, že Levandowski si před odchodem z Googlu do svého počítače nahrál 9,7 GB dat obsahující obchodní tajemství. Celkem šlo o 14 tisíc souborů. Ty se poté zřejmě pokusil uplatnit právě v Uberu, kam přešel se svou vlastní společností Otto.

Následovala žaloba Googlu proti Uberu, která byla urovnána zaplacením přibližně 245 milionů dolarů, zdržením se využívání takto získaných technologií a nucený odchod Levandovského. Uber se za něj veřejně omluvil. Důkazy o tom, že by Levandowski tato data v Uberu po odchodu z Googlu použil, se ale nenašly.

Levandowski ovšem dluží mj. Googlu asi 179 milionů dolarů, což je částka zahrnující jeho plat, úroky a právní poplatky. Uber tvrdí, že za tento dluh není odpovědný, což Google napadnul. Levandowski jej zřejmě nezaplatí, neboť požádal o osobní bankrot.

Minulý rok byl navíc za krádež obchodního tajemství Wayma obviněn přímo ministerstvem spravedlnosti. Levandowski se včera přiznal k jednomu (ze 33) obvinění. Soudce v závěrečné řeči zmínil, že Levandowski je geniální inženýr, jaké Spojené státy potřebují. Načež ho odsoudil k 18 měsícům vězení (prokurátor požadoval 27 měsíců). Tam má ale nastoupit až po odeznění emidemie koronaviru. Dále má zaplatit 756 tisíc dolarů Waymu (Googlu) a 90 tisíc pokutu.

KL24

Soudce William Alsup řekl, že za padesát let neviděl v obchodním právu větší trestný čin. V budoucnu by šlo o miliardy dolarů. Sám Levandowski přitom žádal o roční domácí vězení. Soudce ale naznačil, že kratším trestem by jen inspiroval další zaměstnance ke krádeži. Levandowski se Googlu omluvil.

zdroj: Venturebeat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.