Hlavní navigace

Levné grafiky mají zdražit. Doplácí na škudlení a osazování pamětí DDR3

4. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Toho, že ceny operačních pamětí nepříjemně stouply a zpět asi hned tak nespadnou, jsme se zde dotkli minulý týden. Drahé čipy paměti DDR3 ale prý již tlačí na zdražení jiného artiklu – a to grafických karet. Paradoxně se to bude týkat těch levnějších modelů. Podle serveru DigiTimes, který cituje zdroje z okruhu postižených firem, už se zdražení ve výši 10–15 % začíná promítat do cen karet několika výrobců.

Paměť DDR3 není přímo určená k osazování na grafické karty. Je ale univerzální a proto se objevuje na široké paletě levnějších grafik. Výrobce k tomu vede to, že je značně levnější než výkonnější typ GDDR5. Grafické karty s pamětí DDR3 tedy nejsou ničím jiným, než výsledkem okřesávání výrobních nákladů a podobně jako například 64bitové paměťové sběrnice je nevidíme moc rádi. Nyní se ovšem toto škudlení výrobcům vymstí, což možná někdo bude vnímat s jistým zadostiučiněním.

Je sice pravda, že ceny asi nevystoupají natolik, aby převýšily ceny čipů GDDR5; zmenšení rozdílu v ceně ale podtrhne výrazný rozdíl ve výkonu, takže lze čekat, že zákazníci začnou častěji sahat po kartách s lepší pamětí. Časem by svou nabídku mohli upravit i sami výrobci. Podle Micronu mají vysoké ceny DDR3 vydržet, takže se možné v následujících měsících dočkáme úbytku pomalých verzí grafik s touto pamětí.

Radeon HD 7750, vybavený pamětí DDR3
Radeon HD 7750, vybavený pamětí DDR3

Namátkovým pohledem do e-shopu jsem zatím stopy tohoto zdražování nenalezl. Ceny grafik pozvolna rostou obecně, nezdá se ale, že by se zatím projevilo ono údajné zdražení o 10-15 %. Reakce našeho trhu ovšem může chvíli trvat. Na druhou stranu, pokud máte zájem o koupi grafické karty, nelze postižené modely příliš doporučit, což platí zejména v případech, kdy je k dispozici i verze karty vybavená pamětí GDDR5.

 

CS24

Za vysokými cenami čipů DDR3 stojí údajně převis poptávky nad jejich nabídkou. Výrobci prý nejsou ochotni zvýšit výrobu, a raději drží tržní cenu vysoko. K nepříjemnosti situace navíc údajně přispívají zvýšené objednávky čínských výrobců tabletů – ti totiž paměti DDR3 osazují místo pamětí LPDDR3, jinak v mobilních zařízeních obvyklých. Vlna „post PC“ přístrojů zatím neumlká, a proto je poptávka po pamětech DDR3 silná i přes to, že osobní počítače se zas tak dobře neprodávají.

Zdroj: DigiTimes