Hlavní navigace

Levné Nokie pro mladé – pod dva tisíce a s tlačítkem pro Facebook

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia představila dva nové přírůstky do rodiny levných telefonů Asha. Nesou označení Asha 205 a Asha 206 a jsou cílené především na mladé uživatele, kteří i od levného telefonu očekávají neustálý přístup k sociálním sítím.

Asha 205

První levná Nokia se bude líbit především pisálkům, kteří netouží po dotykových displejích. Ty ostatně nebývají u levných telefonů dvakrát kvalitní. Nabízí QWERTY klávesnici roztaženou na šířku telefonu a na rozdíl od dražších smartphonů Blackberry jsou mezi tlačítky celkem velké mezery. I to by mohlo přispět k pohodlnosti psaní. Kromě klávesnice může mladší uživatele zaujmout i speciálním tlačítkem pro okamžitý přístup k Facebooku. To už ostatně zkoušelo i HTC se svým modely ChaCha a Salsa.

Telefony běží na Symbianu S40 a po zakoupení je vybaven základními aplikacemi jako je Facebook, Twitter, komunikátor eBuddy nebo emailový klient. Po stránce hardwaru jsou oba telefony čistokrevné low endy – Asha 205 je vybavena displejem s QVGA rozlišením a úhlopříčkou 2,4“. Pro uživatelská data je k dispozici pouhých 10 MB paměti. Ta se dá naštěstí rozšířit o 32 GB pomocí paměťových karet microSD. Nemá Wi-Fi ani 3G a tak se i při přístupu na sociální sítě a komunikování s přáteli bude spoléhat na EDGE popř. GPRS.

Telefon bude dostupný před Vánoci ve třech barvách (azurová, purpurová, oranžová) a oznámenou cenou je 62 USD bez daně. U nás by se tedy měla cena pohybovat kolem 1600 Kč.

Nokia Asha 205
Nokia Asha 205

 Nokia Asha 205Nokia Asha 205

Asha 206

Druhý telefon je již tradiční konstrukce rovněž s úhlopříčkou 2,4“ a taktéž bez možnosti dotykového ovládání. Telefon je postaven na stejném základu a tak i zde najdete pouze rozlišení 240 × 240 a 10 MB volné paměti s možností microSD. Včetně baterie váží 91 g a stejně jako Asha 205 neumí Wi-Fi ani 3G. Dostupná bude v azurové, purpurové, žluté, černé a bílé ve stejný čas za stejnou cenu jako předchozí model.

Oba modely budou k dostání i ve variantě pro dvě SIM karty a budou vybaveny novou funkcí, kterou Nokia pojmenovala Slam. Zatím není zcela jasné, o co přesně jde a jak celá technologie funguje, podle tiskové zprávy se však jedná o chytré sdílení dat mezi uživateli pomocí Bluetooth. Na rozdíl od běžného posílání obrázků či videí přes modrý zub by však Nokie měli zvládnout něco obdobného bez nutnosti párovat oba telefony. Slam má fungovat se smartphony s Androidem, avšak s iOS a na telefonech s Windows Phone budete mít smůlu.

MMF24

Nokia Asha 206
Nokia Asha 206

 Nokia Asha 206 Nokia Asha 206