Hlavní navigace

Levný a s výdrží: Asus B51E

18. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Odolné počítače nebo notebooky můžeme rozdělit do dvou pomyslných kategorií: na ty, které o sobě tvrdí, že jsou odolné – a na ty, které odolné skutečně jsou. Kam patří Asus B51E?

Jak ale nejlépe poznat, zda je notebook (ale i jiné elektronické zařízení, například externí pevný disk) skutečně odolný? Jistým vodítkem by mělo být osvědčení o získání způsobilosti v testech sdružených pod označením MIL-STD-810. Jedná se o sérii standardů testovacího oddělení Americké armády určené pro simulaci povětrnostních a mechanických podmínek odpovídajících skutečným situacím na bojištích. Získání osvědčení MIL-STD-810 není žádnou certifikací ani prověřením od armády, i když se výrobci snaží ve svých materiálech tvrdit opak. Dokazuje jen tolik, že zařízení je schopno pracovat v příslušných podmínkách.

Testovaný Asus B51E se chlubí osvědčením podle MIL-STD-810 metodou 516.5 procedurou IV, což neznamená nic jiného, než že zařízení je schopno přestát pád z výšky nejvýše 75 centimetrů a to nejen při dopadu na plochu, ale také na rohy v celkem 26 po sobě jdoucích pádech. Jen pro pořádek dodám, že stejné osvědčení drží například odolné notebooky od konkurence (Panasonic, Getac).

Asus B51E však vydrží také namáhání tlakem přímo na displej i potřísnění vodou, je také odolný proti prachu. Nemusíte se tak bát lehkého mrholení nebo limonády rozlité do klávesnice, stejně tak můžete notebook přejet autem (což je již hodně extrémní), rozhodně bych se ho však nebál použít jako sedátko.

MMF24

Více v článku na ExtraNotebook.cz

Autor článku