Hlavní navigace

LG chystá pro rok 2018 nový procesor A9 a srolovatelný displej

8. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

LG odhalilo první detaily svých OLED televizí na rok 2018. Nová modelová řada pro tento rok je založená na té loňské a přidává kromě nového procesoru A9 také LG ThinQ (chytrá domácnost) a podporu obnovovací frekvence (HFR) 120 snímků za sekundu.

Nový procesor A9 dostanou nejvyšší řady C8 (55, 65 a 77"), E8 (55 a 65") a vlajková loď W8 (65 a 77"). Podpora vysoké obnovovací frekvence je do budoucna určitě důležitá a bez rychlého procesoru by zřejmě nebyla možná, zatím však existuje velmi málo obsahu byť jen v 60 snímcích za sekundu.

lg-a9 LG Alpha 9

Všechny nové OLED TV budou stejně jako v roce 2017 podporovat prostorový zvuk Dolby Atmos. Zapojení existující technologie ThinQ by potom mohlo televizi přeměnit v takový centrální hub chytré domácnosti. LG bude v nadcházejícím roce podporovat u OLEDů čtyři HDR standardy: Dolby Vision, HDR10, HLG a Advanced HDR. Ten poslední doposud chyběl.

V nižších řadách Super UHD televizí s technologií LCD má ovšem dojít k vylepšení kontrastu a tmavší černé díky lokálnímu stmívání na úplně celé ploše displeje. Kontrast je již tak dobrý díky technologii Nano Cell (srovnatelné s QLED u Samsungu).

MMF24

K vidění bude na CESu určitě i 88" OLED obrazovka s rozlišením 8K, čímž se LG přidá k Sharpu. Ten svou 8K TV představil již na podzim, ovšem šlo samozřejmě „jen“ o LCD. Ale stejně jako u technologie HRF, pro takové rozlišení zatím zcela chybí obsah.

lg-roll OLED, který můžete srolovat

U další technologie naopak obsah nepotřebuje, neboť na CESu představí ještě 65" OLED obrazovku, která půjde srolovat. Už displej v řadě W je extrémně tenký a v podstatě jej musíte nalepit na stěnu, takže když LG dostane OLED do ohebného plastu, může celou obrazovku srolovat jako plátno. Nemá však jít přímo o televizi, ale jen o samotný displej (k vidění bude u divize LG Displej, ne u LG Electronics).

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.