Hlavní navigace

LG ve stopách Samsungu nebo Applu. Představilo vlastní mobilní SoC s názvem Nuclun

24. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejský výrobce dnes na domácím trhu představil nový smarpthone LG G3 Screen. Jde o 5,9" pádlo s Full HD displejem, 2 GB RAM a 13Mpx foťákem s optickou stabilizací. Nejzajímavější ovšem je, že v něm netiká žádný Snapdragon, jak je u LG zvykem, ale vlastní SoC s názvem Nuclun.

LG představilo svůj první mobilní procesor
LG představilo svůj první mobilní procesor

O tom, že LG uvede vlastní mobilní čip, už víme více než dva roky. Tenkrát se o něm mluvilo jako o Odinu. Svou premiéru si ale odbyl až nyní. Nuclun vyrobený 28nm procesem stojí na architektuře bit.Little, obsahuje hned osm procesorových jader. Čtyři výkonnější 1,5GHz jádra Cortex-A15 a čtyři úspornější 1,2GHz Cortex-A7.

Grafika pochází z návrhu Imagination Technologies, konkrétně jde o PowerVR G6430, kterou najdeme také v SoC Apple A7, kterou používá iPhone 5S, iPad Air nebo iPad Mini 2/3. Součástí čipu je i modem s podporou LTE-A kategorie 6 s rychlostí stahování až 225 Mb/s.

 

Vlastním návrhem čipu LG ušetří a navíc může případně doplnit vlastní obvody, které nejsou ve Snapdragonech ani jiných konkurenčních modelech. I proto už vlastní SoC dělá také Samsung (Exynos) nebo Huawei (Kirin). LG Nuclun jde přímo proti papírově podobným čipům Kirin 920, který používá Huawei Ascend Mate7, nebo různým variantám Exynosu 5 Octa, které ve zvláštních regionálních edicích smartphonů uvádí Samsung.

CS24

Jen je škoda, že LG představuje dnes už starší architekturu. Nuclun uvádí jako high-end, ale tím jsou už dnes 64b jádra Cortex-A53 a Cortex-A57 vyráběna 20nm procesem. Tedy ne, že by je už někdo v telefonech používal. Příští rok ale budou běžné.

Zdroj: LG, Antutu