Hlavní navigace

Lian Li PC-777: skříň ve šnečím kabátě

17. 10. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Získáte za takové peníze koupíte jen deset kilo hliníku v neotřelém designu, nebo ve všech ohledech povedenou skříň?

 

Už rozměr krabice napovídá, že nepůjde o žádného drobečka. Přestože je na krabici obrázek stříbrné skříně, můžete z ní vytáhnout krásnou černou skříň (označení PC-777-B). V krabici najdete stručný návod k montáži, propagační leták představující další produkty Lian Li a příslušenství pro montáž komponentů do skříně.

 

Kromě nezbytných šroubků z krabice vytáhnete ještě stahovací pásky, šroubovák na dotáhnutí šroubů k základní desce a redukce na konektor Molex pro připojení předního a zadního větráčku.

Zepředu vypadá skříň velice střízlivě. Pod krytkou mechaniky jsou další čtyři záslepky 5,25“ pozic a panel pro disketovou mechaniku – vše z hliníku, dokonce i dvířka mechanik a tlačítka pro vysunutí. Přední panel zdobí logo výrobce a po zapnutí se v horní části objeví jinak nenápadné stavové diody (modrá a červená). Elegantně působí zaoblená perforovaná část, kudy proudí studený vzduch dovnitř. Spouštěcí tlačítko a tlačítko restart jsou umístěny na horní straně s USB a Firewire porty a konektory pro sluchátka. Díky tomuto umístění jsou vždy po ruce.

Zadní část je řešena standardně až na umístění zdroje úplně vespod, což s sebou nese výhody (viz níže). Zadní větráček za černou mřížkou je (dle mého názoru) přimontován opačně – nasává vzduch dovnitř skříně, stejně jako přední, ale na rozdíl od něj není opatřen protiprachovým filtrem. Naštěstí jde jednoduše odšroubovat a otočit tak, aby odsával horký vzduch od procesoru a napájecích článků. Za povšimnutí stojí ještě průduchy vedle záslepek PCI slotů pro odvod tepla od grafických karet.

Podoba šneka nejvíce vynikne při bočním pohledu. Bočnice vyrobené z 2mm hliníku po několika centimetrech přecházejí v jemně perforovaný plíšek vytvarovaný do tvaru šnečí ulity

 

 

Stabilitu zajišťuje rozměrný 6mm silný podstavec opatřený čtyřmi pogumovanými nožkami. Několik děr v jeho středu přivádí studený vzduch ke zdroji a nápis na přední stranně připomene při jaké příležitosti byl model uveden.

 

 

Dovnitř skříně se dostanete bez šroubováku – nejprve je nutné povolit šroub na „hřbetě“ a zatáhnout za něj, tím se vysunou háčky z bočnice. Pak stačí bočnici vysunout směrem nahoru ze spodního pantu.

 

Po odklopení bočnice je již na první pohled patrné, že si výrobce dal práci i s nejmenšími detaily, o čemž svědčí už uchycení boční síťky. Tato síťka je po stranách opatřena vnějším hliníkovým lemem, který za pomocí šroubů drží obě součásti pohromadě. Také ostatní spoje jsou provedeny velmi precizně, boční plechy jsou pojištěny proti uvolnění z rámu v každém spoji více šrouby. Proto celková konstrukce tvoří pevný, robustní a přitom rozebíratelný celek. Dobře promyšlená konstrukce zabraňuje nežádoucím vibracím, přestože jsou díly umístěny „kov na kov“. Všechny díly jsou navíc dobře zbroušeny a tak nehrozí zranění během montáže.

 

 

Kromě výborného řemeslného zpracování zaujme vnitřek skříně obrovským prostorem.

 

Uvnitř najdeme dva 12cm ventilátory opatřené bezpečnostní mřížkou. Přední ventilátor je navíc opatřen protiprachovým filtrem. Ventilátory můžete připojit 3-pin konektorem přímo na desku (má-li dostatek konektorů) nebo využít přiloženou redukci a zapojit je na Molex. Druhá možnost však nenabízí sledování a regulaci otáček.

 

 

 

Kabely pro zapojení předních konektorů stačí zapojit do desky, není nutné řešit jejich zapojení na čelním panelu. Konektory mají kromě standardního uspořádání vedený každý pin zvlášť pro zajištění maximální kompatibility s jiným způsobem zapojení.

 

 

Místo pro zdroj je ve spodní části, větrák má proto možnost nasávat studený neohřátý vzduch a stačí se ochlazovat v nižších otáčkách. Tím se snižuje nežádoucí hluk. Úchyty zdroje z masivního hliníku jsou navíc velice pevné, čímž zabraňují dalším vibracím. Nevýhodou umístění zdroje vespodu skříně může být krátký kabel pro přídavné napájení procesoru (8-pin konektorem). V takovém případě nezbude než vést kabel napříč deskou nebo použít prodloužení.

 

 

 

Montáž základní desky je díky velkým rozměrům skříně pohodlná a dále jí usnadní přiložený šroubovák pro dotáhnutí distančních sloupků. Panel pro uchycení desky je perforován pro lepší proudění vzduchu. Při instalaci rozšiřujících karet se obejdete bez šroubováku – šrouby jsou opatřeny tlustou hlavičkou umožňující dotáhnout šroub rukou. Použité řešení oceňuji více než plastové packy, které nedrží karty dostatečně pevně.

 

 

Objemný prostor uvnitř skříně poskytuje místo šesti diskům, které se upevňují do speciálních kolejniček, opět bez nutnosti použití šroubováku. Disk je po nasunutí do kolejničky zajištěn pojistkou. O chlazení disku se dostatečně postará přední ventilátor.

 

 

Zdaleka ne tak snadná je montáž DVD mechaniky – aby ji bylo možné zasunout, je nejprve nutné odšroubovat horní panel, odstranit několik záslepek a stáhnout krytku mechaniky dolů. Navíc je její uchycení řešeno starším způsobem – šroubky. Nedostatkem předního panelu je také fakt, že výrobce nepočítá s možností, kdy uživatel nepoužívá disketovou mechaniku. Příznivci více mechanik si mohou další krytku dokoupit.

 

I přes drobné nedostatky je montáž komponent do skříně rychlá a především pohodlná, jen je při montáži potřeba dát pozor na bočnice choulostivé na pomačkání. Není potřeba se obávat nedostatku místa pro rozměrné grafické karty či chladiče. Ocenění si zaslouží i prostor pod disky, kam je možné uklidit všechny přebytečné kabely vedoucí od zdroje.

 

Plusy a mínusy
+ nevšední design
+ kvalita zpracování
+ prostor pro komponenty

- cena
- nedořešený přední panel

Verdikt

Lian Li mě ujistila, že se pod slovem design skrývá nejen luxusní vzhled, ale i promyšlená konstrukce a funkčnost. Vvýrobce při návrhu bohužel zapomněl vzít ohled na cenu – částka převyšující osm tisíc korun bude pro většinu zákazníků, dostatečným důvodem podívat se po jiné, stejně dobře vybavené skříni. Skříň je proto určena fajnšmekrům, kterým nejde jen o výkon, ale i o špičkový design. Právě pro tyto uživatele je „šnek“ tím pravým.

MMF24

Skříň Lian Li PC-777B zapůjčila společnost TN Trade