Hlavní navigace

Lian Li PC-A07A: dostupná hliníková kvalita

15. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Parametry a exteriér

 

Specifikace

Přehledná internetová prezentace výrobce o tomto modelu mnoho informací nenabídne. Kromě informací o firmě samotné se dozvíte i to, že její výrobky jsou výhradně z hliníku. Skříň je zajímavá snad pouze informací o vyjímatelném koši na pevné disky s protivibračním uchycením.

Exteriér

Balení si na nic nehraje a je takové, jaké byste od výrobku nižší třídy očekávali – obyčejná lepenková krabice nesoucí nálepku se strohou informací o obsahu. Pro mě je to možná přitažlivější než nevkusně potištěné a přeplácené kusy. Nenechte se ale mýlit, skříň je uvnitř chráněna dostatečně díky klasickému řešení dvou polystyrenových výlisků a zabalením do igelitu.

   

Už při přebírání zásilky dojde na potvrzení, že skříň je opravdu hliníková – hmotnostní rozdíl oproti ocelovým konkurentům je významný.  Po designové stránce musím dát palec nahoru, ale samozřejmě to nemusí být váš případ. Jak se říká: „Jeden holky, druhý vdolky“.

Předek skříně je stejně jako zbylé plechy vyveden z kartáčovaného hliníku. Nepřináší žádné módní výstřelky, ani pokusy, vše, kromě skromného loga výrobce, je podřízeno účelnosti. V tomto duchu se nese i provedení nasávacích otvorů, jsou to pouhé díry vyfrézované z bočních stran čela. Celkem napočítáte čtyři pozice pro 5,25“ mechaniky a dvě externí pozice pro 3,5“ mechaniky.

Úplně vespodu jsou dvířka, pod nimiž se schovávají externí porty. Výčet je téměř kompletní, kromě samozřejmých audio a USB konektorů se našlo místo i pro Firewire port. Trochu mi chybí dnes rozšířený konektor eSATA.  Tlačítka pro zapnutí a restart počítače jsou decentní, bohužel jsou pouze plastová. Jejich stisk je jistý a přesný. Indikační diody kazí celkový uhlazený dojem a bez problémů vám budou suplovat noční osvětlení místnosti.

Obě bočnice o tloušťce 0,8 mm jsou prosty jakýchkoliv perforací, nebo prolisů. Zajímavé je řešení uchycení ke kostře, o tom ale více v kapitole popisující interiér.

   

Vršek skříně vás přeci jen překvapí a nabízí neosazenou pozici pro instalaci 8cm ventilátoru. Nutno podotknout, že perforace není moc dobře vyvedena, obyčejný kulatý otvor a drátová mřížka by posloužil lépe.  

Spodek je zase bez jakýchkoliv překvapení, nožičky jsou bohužel pouze obyčejné plastové.

Trochu zajímavější je poslední nepopsaná strana skříně, strana zadní. Hlavní dominantou je netradičně provedená mřížka 12cm ventilátoru z jemně perforovaného plechu. Pokud vám přijde příliš restriktivní, není problém ji pro snížení aerodynamického hluku ventilátoru odmontovat. Dalším zajímavým řešením je instalace zdroje přes vyndavací rámeček.

Výrobce

Lian Li

Model

PC-A07A/B

Materiál

Hliník

Barva

Stříbrná

Velikost základní desky

ATX, micro ATX

Prosklená bočnice

Ne

Zdroj

Ne, klasická pozice

Volné pozice 3,5“ interní

3

Volné pozice 3,5“ externí

2

Volné pozice 5,25““ externí

4

Počet rozšiřujících slotů

7

Tlačítka na čelním panelu

Power, reset

Porty na čelním panelu

2× USB, 2× audio 1× Firewire

Pozice pro větráky

2× 12 cm, 1× 8cm

Osazené větráky

2× 12cm

Teploměr

Ne

Řízení otáček

Ne

Prachový filtr

Ano

LED

Zapnuto, pevný disk

Odhlučnění

Ne

Hmotnost

6,1 kg

Rozměry

210 × 450 × 490 mm

Cena

2600 Kč

 

Vnitřní prostor a instalace komponent

 

Vnitřní prostor

Jak jsem již psal výše, do skříně se dostanete trochu nezvyklým způsobem. Bočnici nestačí pouze vysunout do strany, musíte jí poté zvednout a vysadit z kolejničky ve spodní části. Toto řešení se mi docela líbilo. Ve spojení se systémem, který tlačí plastovými výstupky na bočnici, je i přes slabší plech použitý na bočnicích potom celek odolný proti vibracím. Po snadném sejmutí čela, držícím na čtyřech plastových západkách, objevíte odnímatelný prachový filtr pro nasávací ventilátor.

 

Kostra skříně je vyrobena z hliníkového plechu o tloušťce 1 mm a téměř všechny hrany jsou zaobleny. Výjimkou je plech spojující šachtu na 5,25“ mechaniky a šachtu na zdroj. Výrobce to vyřešil použitím plastové lemovky. O prsty se tedy bát nemusíte, ale přijde mi to jako šetření na nesprávném místě.

 

Odnímatelný koš na pevné disky pojme pouze tři jednotky, ale při dnešních kapacitách by to neměl být problém. Co se ale povedlo, je systém na odizolování vibrací od kostry skříně. Disky nesedí přímo na kovu, ale na gumových podložkách.

 

Na dně skříně naleznete i pokus o usnadnění cable managementu, ale nejde o žádný zázrak, pouze dvě malé plastové svorky. Jedna z mých výtek je nedotaženost možností schovat rozumně kabeláž, za základní deskou je málo místa a dodané tři stahovací pásky a jedna větší plastová stahovačka kabelů na tom moc nezmění.

Instalace komponent

Výrobek není v žádném případě připravený na bezšroubkovou montáž, podle mých zkušeností to ale bývá hlavně u levnějších skříní přínosem. Výrobce však ukázal, že myslí v první řadě na uživatele a dodal malý šroubováček na utažení distančních sloupků pod pevnou desku, s jehož pomocí je skoro nemožné strhnout závit v jinak měkkém hliníku.

 

Instalace 5,25“ mechanik vás nijak nepřekvapí, stačí pouze zašroubovat čtyři šroubky. Proti tomu instalace pevných disků je sice zdlouhavější, avšak efektivní. Na pevný disk našroubujete speciální šroubky společně s gumovými podložkami, dodanými s přebytkem se skříní. Nově vzniklý celek pouze zasunete do kolejniček. Harddisk nesedí přímo kovem na kov, ale na měkké gumě, vibrace jsou díky tomu eliminovány.

Zdroj se montuje do standardní pozice. Ocenil jsem montáž přes rámeček. Ten nejdříve našroubujete na zdroj a následně zasunete zezadu do skříně. Pomohlo mi to hlavně při zapojování napájecích kabelů do základní desky.

Přídavné karty se instalují klasicky přes šroubky. Na tomto místě neexistuje lepší řešení, hlavně co se týče karet zabírajících dvě pozice.

 

Instalace probíhala rychle a snadno, na zádrhel jsem narazil až k samému konci, nebyl jsem schopný zapojit kabel od přídavných audio konektorů do odpovídající zdířky na desce, kabel byl jednoduše příliš krátký.

Kompletní fotogalerie

 

 

Testy a verdikt

 

Testovací metodika

Pro měření teplot jsem používal program OCCT a volil jsem jej hlavně kvůli jeho pěkným přehledným výstupům. Pro zátěž jsem se nakonec rozhodl použít test procesoru z výše zmíněného programu, pro zatížení grafické karty rotující chlupatou kostku v ATITool. Pevný disk dostal za úkol zkopírovat celou složku Program Files. Tato zátěž se zapíná po desetiminutovém „prohřátí“ počítače, test beží  patnáct minut a poté se čtyři minuty nechá bez zátěže, kdy jsou odečteny hodnoty v idle.

Byla provedena tři měření. První s outtake ventilátorem, ve druhém mu pomáhal intake ventilátor, při posledním měření poté přidal svůj podíl i vrchní 8cm ventilátor. Ventilátor na CPU se točil vždy 1000ot./min, ostatní ventilátory byly ponechány na plných otáčkách.

Testovací sestava je následující:

Základní deska

Gigabyte GA-EP45-DS3R

Paměť

2× 1 GB OCZ Reaper DDR2-1066

Grafická karta

XFX GeForce 8800 Ultra Extreme

Procesor

Intel Core 2 Duo E6750

Pevný disk

Western Digital Caviar SE16 WD3200AAKS

Přídavné ventilátory

1× Silverstone 8 cm

Chladič procesoru

Arctic Cooling Freezer Xtreme

Zdroj

Enermax Modu82+ 525 W

 

Výsledky testů

Teploty se ukázaly být průměrné. Dá se očekávat, že po odmontování mřížky zadního ventilátoru teploty ještě o malý kus spadnou. Největším překvapením byl výkon vrchního ventilátoru, dokázal snížit teplotu CPU v zátěži o celých 5°C. Tento ventilátor ale není součástí balení, je pouze na vás, zda ho osadíte. Troufám si tvrdit, že za cenu vyššího hluku uchladíte jakoukoliv rozumně přetaktovanou sestavu.

Idle

Graf load

Na plné otáčky vydávají dodané ventilátory nepříjemný hluk. Po zregulování na 1000 ot./min. se ale krásně uklidní a dodávají stále dostatečný přísun vzduchu. Systém eliminace vibrací pracuje na výbornou a zkrotil i stařičký Quantum Fireball s kapacitou 10 GB. Bočnice nerezonují a po vylepení odhlučňovacím materiálem a snížení otáček ventilátorů půjde při použití této skříně šlo o tichý počítač.

Verdikt

V recenzi jste viděli, že nejnižší řada je u každého výrobce pojímána trochu jinak. U Lian Li sází v první řadě na kvalitu, což se vyplnilo. Skříň není bezchybná, ale pokud toužíte po dobře promyšlené, decentní skříni, která neudělá ostudu žádné místnosti, je toto výrobek pro vás. Problém je určitě cena, ta low-endová zaručeně není a pro těchto pár kg hliníku budete muset sáhnout relativně hluboko do kapsy.

Lian Li PC-A07A

+ materiál
+ kvalita zpracování
+ decentní vzhled
+ dodané ventilátory
+ uchycení pevného disku

- možnosti vedení kabeláže
- krátký kabel předních audio konektorů
- zbytečně silné indikační diody
- cena

KL24

Za zapůjčení skříně Lian Li děkujeme společnosti TN Trade.

Byl pro vás článek přínosný?