Hlavní navigace

Lian Li PC-Q26. Pořádná bedna pro domácí NAS bez kompromisů

23. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Lian Li, tchajwanský výrobce špičkových skříní pro PC, se pochlubil svým novým přírůstkem ve výrobním formátu mini tower. Jde o skříň PC-Q26, která je díky své konstrukci vhodná především pro NAS.

U Lian Li zcela jistě nepřekvapí kvalitní design. Líbivá konstrukce z broušeného hliníku přitom není jenom na předním panelu, tak jak je to zvykem u levnějších skříní, ale ze všech stran, včetně té zadní a spodní. Hladký přední panel nemá žádný přístup k vnitřním částem a najdeme na něm jen tlačítko pro zapnutí a konektory USB (2 × USB 3.0) a audia.

Skříň má rozměry 200 × 395 × 410 mm a je určena pro základní desky mini-ITX. Dovnitř lze osadit napájecí zdroj klasické velikosti ATX, 150mm vysoké chladiče CPU a v případě zájmu i samostatnou grafickou kartu s délkou 190 mm.

Dominantní částí vnitřní konstrukce je prostor pro 10 disků formátu 3,5", který doplňuje jedna 2,5" pozice na dně. Dvě vrchní pozice pro disky mají na zadní části napájecí a datové konektory SATA (Hot-Swap-Backplate), které je možné zapojit do základní desky. Dva disky tedy lze odpojovat a připojovat za jízdy bez toho, abyste museli vzít do rukou kabely.          

 

Do disků se montují široké šrouby s gumovou obrubou, které následně slouží jako nosná konstrukce zasouvaná do vodících kolejnic. S disky lze tedy následně manipulovat bez použití šroubováku. Bez nástrojů se obejdete i při otevírání skříně, jelikož boční panely lze odebrat jenom jednoduchým zatlačením.

 

Lian Li do skříně osadil rozsáhlé chlazení. Přední panel obsahuje tři ventilátory s průměrem 120mm, které nasávají vzduch přes boční otvory hned za předním panelem. Na těchto úzkých otvorech jsou umístěny prachové filtry v podobě odnímatelných proužků, které drží na místě drobné magnety.

O výstup vzduchu se stará jeden 120mm ventilátor na stropu skříně. Chlazení je však možné ještě rozšířit o vlastní ventilátory, pro které je prostor na pravé bočnici (120 mm) a v zadní části (80 mm). Boční pozice má stejně jako nasávací otvor zdroje prachový filtr.

ICTS24

Skříň se začne v Evropě prodávat v průběhu listopadu (novembra) za doporučenou koncovou cenu 119 liber, tedy 4200 korun. Dostupná bude v černém a stříbrném barevném provedení.

Zdroj: Bit-tech, Lian Li