Hlavní navigace

LibreOffice vítá na palubě Intel

29. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to skoro rok, co na open source scéně došlo k převratu. Oracle přenechal vývoj kancelářského balíku OpenOffice.org komunitě, čímž jej efektivně zabil. Krátce po této události se velká část vývojářů osamostatnila, založila nadaci The Document Foundation a vzala zdrojový kód balíku a pustila se do práce na odnoži, kterou nazvala LibreOffice. Staronový kancelářský software se začal rychle rozvíjet a již několik měsíců ukazuje OpenOffice.org záda. Před dvěma týdny vyšla verze 3.5, která dokazuje, že jde o jednu z nejlepších voleb, pokud počítáme jen neplacené kancelářské balíky.

Tip: Stahujte LibreOffice 3.5: pro hezčí záhlaví a zápatí a profesionální vzhled dokumentu

Na začátku února potom kolos IBM oznámil, že jeho balík Lotus Symphony končí a většinu vylepšení, která byly provedeny, se přesunou zpět do OpenOffice.org. Lotus Symphony totiž stavěl na základech jmenovaného softwaru. Jenže IBM patří k menšině, většina důležitých firem již dávno vyjádřila podporu mladému a nadějnému projektu LibreOffice. A nyní se ke všem firmám přidává Intel, který vyrukoval s velmi zajímavým způsobem podpory. Projektu pomáhá tak, že jej LibreOffice distribuuje.

Tip: Kancelářský balík Lotus Symphony končí

CS24

Kromě toho, že teď mladý kancelářský software naleznete v katalogu Intel AppUp, se Intel přímo připojil k samotné nadaci a hodlá ji podporovat finančně. LibreOffice tak získává jednoho z nejdůležitějších partnerů. V katalogu AppUp se nenachází úplně původní verze balíku, obsahuje pár vylepšení instalačního a odinstalačního programu. Intel vítězoslavně prohlašuje, že je tento software optimalizovaný pro běh na jeho hardwaru. Specificky zmiňuje uživatele ultrabooků.

Zdroj: Neowin