Hlavní navigace

Linksys E4200: Výkonný domácí router

18. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma Linksys vlastněná společností Cisco vždy patřila k předním dodavatelům aktivních síťových prvků. Do českých e-shopů nyní míří novinka této společnosti, model E4200.

Než se vrhneme na specifikace, musím pochválit parádní design. Černé tělo půlené šedým pruhem, příjemné křivky, logo Cisco. V jednoduchosti je krása. Při prvním pohledu jsem ze zařízení nemohl odtrhnout oči.

Linksys E4200 Wireless Router

Pohled na specifikace je obdobný. Pro zastánce kabelových spojení jsou k dispozici čtyři gigabitové porty plus jeden WAN port. Upřímně, kupovat v dnešní době router bez podpory gigabitu je bláznovství.

Podporované normy pro bezdrátový příjem jsou 802.11a/b/g/n a 802.3ab/u. Kdo se o Wi-Fi trochu zajímá, již jistě pochopil, že zařízení umí komunikovat v pásmu 2,4 GHz i 5 GHz.

V prvním jmenovaném pásmu se s rychlostí dostanete v ideálním případě na 300 Mbit/s, na vyšším kmitočtu pak dokonce na 450 Mbit/s. Vše samozřejmě závisí na mnoha faktorech jako například kvalitě klienta, vzdálenosti a prostředí.

Linksys E4200 Wireless Router back

Uvnitř zařízení je ukryto celkem šest antén pro Wi-Fi signál, pro každé pásmo tři. Antény jsou samozřejmě neoddělitelné a tak nezbývá než doufat, že inženýři z Linksysu/Cisca vědí, co dělají. Vzhledem k renomé obou značek se však neobávám nějakých problémů.

Na zařízení naleznete také jeden USB port. Ten může posloužit pro zapojení externího pevného disku, na který pak můžete uložit data pro vlastní stream, popřípadě spustit FTP server. O možnosti stahování torrentů bez zapnutého PC se bohužel výrobce nezmiňuje. Samozřejmostí je možnost připojit disk k vašemu počítači jako síťovou jednotku.

KL24

Pár slov věnuji ještě softwarovým schopnostem tohoto zařízení. V nabídce najdete DMZ, přesměrování portu/portů (a to i z jiného zdrojového na jiný koncový), pokročilý QoS (přednastavené aplikace i vlastní profily), FTP, UPnP AV media server, Firewall, VPN Passtrough nebo blokování nevhodného obsahu. Podporu pro IPv6 výrobce slibuje v příští verzi firmwaru.

Pokud máte o zařízení zájem, v českých e-shopech jej naleznete za cenu okolo 3400 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?