Hlavní navigace

Linuxový koutek: openSUSE 42.1 je venku. S novou verzí přichází jiná filosofie

4. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Právě vyšla nová verze linuxové distribuce openSUSE. Jde o zásadní posun v historii systému. Ten byl roky spjat s firmou Novell. Podporovala komunitu ve vývoji open source distribuce a čerpala z ní do vlastní komerční distribuce SUSE Linux Enterprise (SLE), jež byla stabilnější a hlavně s podporou. Novell už po prodeji do Attachmate Group a loni do rukou Micro Focus si neexistuje, ale na vývoji distribucí se změna majitelů neprojevila.

openSUSE Leap 42.1
openSUSE Leap 42.1

Až do letoška. Komunitní verze openSUSE se přesouvá do nové větve Leap a začíná na čísle 42.1 (předchozí verze byla 13.2). Základem Leapu bude inženýry SUSE připravované jádro, které se pak bude používat i v SLE. To by mělo přinést rychlejší opravy i bezpečnostní záplaty.

Základ openSUSE 42.1 by měl být shodný se SLE 12 SP1, openSUSE 42.2 bude ladit se SLE 12 SP2 atd. Ze společného vývoje bude čerpat komerční i bezplatná distribuce. Pro tu komerční to znamená rychlejší vývoj (čerstvější balíčky), pro bezplatnou zase vyšší stabilitu.

Verze Leap je koncipována jako předěl mezi SUSE Enterprise Linux a openSUSE větve Tumbleweed. Ta je vydávána formou rolling distribution, každý měsíc dostává čerstvé jádro i aplikace, byť zase cenu potenciálně horší stability, nefunčnosti aplikací a nedostupných proprietárních grafických ovladačů.

 

Ale zpět k openSUSE 42.1. Využívá linuxový kernel 4.1 LTS a dostalo kompilátor GCC 4.8.5 (je možné nainstalovat i GCC 5.0). Základním desktopovým prostředím je KDE Plasma 5 (verze 5.4.2), nainstalovat lze i GNOME 3.16.2., Xfce 4.12.1 a MATE 1.10. Výchozím souborovým systémem pro root je Btrfs, pro domovské adresář pak XFS. Velkého updatu se dočkal konfigurátor YaST starající se o nastavení systému i aktualizace. openSUSE 42.1 s sebou přináší LibreOffice 5.0, Firefox 41 a Thunderbird 38.2.

KL24

openSUSE Leap 42.1
openSUSE Leap 42.1

openSUSE 42.1 můžete stahovat odsud. K dispozici jsou přímé linky i torrentové soubory. Jedinou připravenou verzí je ta pro x86_64 procesory. Hlavní edice je dostupná formou ISO obrazu o velikosti 4,3 GB. Distribuce bohužel není Live, takže si jí bez instalace nevyzkoušíte. Volitelně lze stáhnout malé 85MB ISO pro síťovou instalaci.

Byl pro vás článek přínosný?