Hlavní navigace

Linuxový koutek: Právě vyšla Fedora 23. Přináší čerstvé GNOME, Firefox i LibreOffice

3. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Red Hatem sponzorovaná distribuce je podle DistroWatche pátou nejpopulárnější. Používá ji i sám Linus Torvalds. Ode dneška mohou otec Linuxu i další uživatelé stahovat novou verzi s číslovkou 23. Fedora 23 stojí na linuxovém kernelu 4.2.0. Základním desktopovým prostředím je čerstvé zářijové GNOME 3.18. Hlavní kancelářskou výbavu tvoří Firefox 40, Thunderbird 38 a LibreOffice 5.

Plocha Fedory 23
Plocha Fedory 23 

Instalátor byl nově přepsán do Pythonu 3. Z vývojářského hlediska jsou hlavními novinkami přechod na Mono 4, Unicode 8.0 a zahrnutí Eclipse 4.5 do repozitářů. Kvůli zranitelnostem v SSL3 a RC4 jsou oba tyto protokoly zakázané, takže aplikace využívající knihovny GNUTLS a OpenSSL je nebudou moci využít. Výchozím display serverem zůstává X, na Wayland přejde Fedora nejdříve příští rok.

Nabídka aplikací a dok
Nabídka aplikací a dok

Fedora vyžaduje alespoň 1GHz procesor, 1 GB paměti, 10 GB místa na disku a obrazovku s rozlišením 800 × 600 px. Kvůli akcelerovanému desktopu je třeba grafiky Intel GMA9xx, Nvidia GeForce FX5xxx a AMD Radeon 9500 a novějších.

 

MMF24

Instalační obrazy můžete stahovat odsud. K dispozici jsou torrentové soubory i přímo dostupné ISO. Hlavní distribucí je Fedora Workstation s GNOME, funguje rovněž jako Live DVD. Nechybí ani verze Cloud a Server, stahovat můžete také varianty s jiným prostředím (KDE, Cinnamon, Xfce, MATE, LXDE) či různém zaměřením (Games, Design suite, Scientific, Robotis, Security).

PS: Lukáš Kotek a další sepsali českou příručku Začínáme s Fedorou. V PDF si ji můžete stáhnout odsud. Nechybí ani „zdrojové kódy“ na GitHubu.