Hlavní navigace

Litevské úřady používají Street View k hledání neplatičů daní

12. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší z Pobaltských zemí využívá originálních prostředků k pátrání po daňových únicích. Litevští daňoví úředníci totiž zkoumají panoramatické snímky z mapové služby Googlu, aby hledali nenahlášené pozemky a budovy. Přes Street View, které tam bylo spuštěno až letos, už našli 100 podezřelých majitelů domů a 30 stavebních firem.

Litevské úřady používají Street View k hledání neplatičů daní
Litevské úřady používají Street View k hledání neplatičů daní

Naši inspektoři sledují tyto budovy na internetu, a pokud najdou zřejmé porušení zákonů, na místo se dostaví. To ušetří spoustu času a zdrojů,“ řekl Darius Buta, mluvčí litevské Státní daňové inspekce. Například v druhém největším městě Litvy (Kaunas) našli úředníci pár, který nenahlásil prodej domu a ulil na daních 240 000 litů (1,8 milionu korun).

Úřad má také právně podloženo, že Street View k těmto účelům používat může a že tím nenarušuje práva občanů. Pokud by bylo Street View jediným nástrojem k jejich práci, pak by měl úřad problém. Ale takhle službu využívá jen jako moderní výzkumný zdroj pro hledání podezřelých nemovitostí a zbytek práce musí inspektoři řešit až na místě.

 

Zdroj: Phys.org