Hlavní navigace

Litva vyzvala občany, ať zahodí čínské smartphony. Mají prý vestavěné funkce pro cenzuru

22. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Litevské ministerstvo obrany doporučilo, aby se spotřebitelé vyhnuli nákupu čínských smrtphonů. Ty co už mají je prý lepší zahodit. Stalo se tak poté, co v telefonech objevili vestavěné funkce pro cenzuru.

Tyto softwarové funkce se mají týkat některých telefonů značky Xiaomi, konkrétně prý modelu Mi 10T 5G. Ten prý dokáže detekovat fráze typu „Free Tibet“ či „Long live Taiwan independent“. Zpráva neuvádí, zda po takové detekci nejde zprávu odeslat nebo je naopak odesláno upozornění čínské straně.

Funkce detekuje podle zprávy 449 konkrétních výrazů a a ty jsou průběžně aktualizovány. Pro modely prodávané v Evropské unii mají být tyto cenzurovací funkce vypnuté, ale podle litevského ministerstva je lze na dálku kdykoli zapnout. Se zprávou jako první přišla agentura Reuters a Xiaomi na její dotaz zatím nereagovalo. Není také jasné, zda se problém týká jen Xiaomi, nebo všech čínských výrobců (Oppo, Honor, Huawei…).

Litva má s Čínou vyostřené vztahy od té doby, kdy začala více uznávat Tchaj Wan jako samostatný stát. „Doporučujeme nekupovat nové čínské telefony a co nejrychleji se zbavit těch, které již byly zakoupeny,“ řekl novinářům při představení zprávy náměstek ministra obrany Margiris Abukevicius.

Aktualizováno o vyjádření společnosti Xiaomi:

KL24

Zařízení Xiaomi v žádném případě necenzurují příchozí ani odchozí komunikaci uživatelů. Společnost Xiaomi nikdy neomezovala a neblokovala a ani nikdy nebude omezovat a blokovat jakékoli osobní chování uživatelů smartphonů Xiaomi, ať už se jedná o vyhledávání, volání, procházení webu nebo používání komunikačního softwaru třetích stran. Společnost Xiaomi plně respektuje a chrání zákonná práva všech uživatelů. Společnost Xiaomi dodržuje obecné nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR).

zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.