Hlavní navigace

Loga Windows v obrazech: průřez celou historií

20. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ne snad, že by se Windows 1.0 graficky podobala produktu, který se i po více než dvaceti letech jmenuje stále stejně. Byl to první pokus o desktop, kde vládnou okna. Systém proto dostal název Windows a jako každou správnou značku jej muselo doprovodit logo. V případě okenního systému Windows se jím nemohlo stát nic jiného, než právě symbol okna. Nejde o žádnou vlajku, jak si někteří myslí. Podobné výroky jsme mohli slyšet v souvislosti s aktuálním logem určeným pro operační systém s kódovým označením Windows 8.

Vezměme to chronologicky. Windows 1.0 vyšla v roce 1985 a logo obsahovalo (na dnešní poměry) nevkusné písmo, které lze brát jako jeden ze symbolů své doby. Dnes se již Microsoft nesnaží tak vehementně procpat název firmy k názvu produktu. V minulosti se v doprovodném textu oficiální podoby loga nezobrazoval údaj o verzi softwaru. Stejný obrázek byl tudíž použit ve Windows 2.0, nebylo potřeba měnit ani označení verze systému. Dlaždicová podoba připomíná logo z osmiček více než kterékoliv z jiných variant, které Microsoft požíval v době mezi Windows 2.x a Windows 8.

Velká proměna ve devadesátých letech

Zásadní změna symbolu Windows přišla s třetí řadou tohoto systému. Rozpohybované barevné tabule okna si jistě pamatujete. Formátu vlajky se redmondští nezbavili po řadu let. Zrození jednoho z nejslavnějších log ve světě počítačů připadlo na počátek nového desetiletí. Windows 3.0 vyšla v roce 1990 a po celé desetiletí bylo typické barevné logo spjato se sílící rodinou operačních systémů Windows.

Graficky mnohem lépe vypadající podoba z Windows 95 zároveň vyhlížela o kus moderněji. Zůstal zachován tvar a celkový styl, avšak především barevné provedení se posunulo dále.

Ještě ve fázi raného vývoje ale Microsoft experimentoval s jinými variantami. Na ukázce níže můžete vidět startující pětadevadesátky, tehdy ještě známé pod kódovým označením Chicago.

Windows 98 se do zásadních změn nepustila, ani k tomu neměla důvod, pouze se opět o něco vylepšila grafika, takže jste z obrázku konečně pořádně cítili plastičnost. Do té doby bylo logo ploché.

Osmadevadesátky se dočkaly posledního pokrevního nástupce na podzim roku 2000. Windows Millennium Edition byla katastrofou, které se Vista zdaleka rovnat nemohla, ač to někteří s oblibou prohlašují. Logo bylo opět ploché a nikam dál se už neposunulo, což ostatně platí pro celý operační systém.

Paralelní linie: Windows NT

V devadesátých letech se vývoj Windows rozdělil. Výše jsme si popsali edice určené pro běžné spotřebitele (tj. řada 9x), na firmy však cílila od základu nová a jiná Windows, postavená na technologii NT. Přes kompletně jiný základ systém zdědil jméno a symbol. Windows NT 3.1 jsou vinou zvoleného názvu docela snadno zaměnitelná za Windows 3.1, která v té době byla také na trhu. S logem si nikdo hlavu nelámal, NT 3.1 ji převzala od Windows 3.1. Všimnout si však můžete velice drobného detailu, a sice přidaných (a nevýrazných) stínů pod oknem.

Verze barevného okna z Windows NT 3.1 setrvala ve Windows NT 3.5, výměna přišla v roce 1996 s Windows NT 4.0 (mezi posledními dvěma systémy stihly vyjít pětadevadesátky). Tohle logo v podstatě kopírovalo Windows 95. Dvě řady Windows se prolínaly a bylo zbytečné každému vymýšlet vlastní logo. Pětadevadesátky jej vylepšili a obrázek se posléze zrecykloval jen o pár měsíců později v operačním systému z řady NT.

Po Windows 98 zase vyšla Windows 2000, která se již onoho „NT“ v názvu zbavila (technicky vzato šlo Windows NT 5.0, jak jistě dobře víte). Nástupce této linie používáme dodnes, patří k nim také osmičky. Revoluci dlouholetého symbolu nicméně nepřinesla, dvoutisícovky se uchýlily k neprostorové a jednoduché verzi loga.

Windows 9x + NT = moderní Windows pro všechny

A když už děláte moderní operační systém, kterým chcete k používání počítačů nalákat méně znalé jedince, musíte ho vybavit reprezentativním vzhledem. Se začátkem nového milénia pro nás budou především spjata Windows XP, která představují novou generaci operačních systémů od Microsoftu. Mají líbivý vzhled plný oku lahodících efektů a zároveň stabilní a vyladěný podvozek. Logo se konečně zjednodušilo, přišlo o pověstný ocásek a přestalo se tvářit jako dětská malůvka. Výsledkem je pěkný plastický symbol. Ve srovnání s devadesátými léty šlo o velký krok kupředu.

O několik let později ubrala Vista z plastového vzezření. A vznikla možná nejpovedenější verze loga vůbec, nazvaná pearl. Microsoftu se dále povedlo sladit tučnější písmo s méně výraznou úzkou variantou. Dle mého názoru firma poprvé nepřekombinovala texty hromadící vedle loga, čímž navázala na dobu ikspéček. Už žádné hromadění slov nad sebe. A když už, tak vkusně. Na celkovém pozitivním dojmu svůj díl práce odvedlo i pěkné písmo.

V souvislosti s Vistou se často objevovala zakulacená podoba loga, ta se zjevovala třeba při spouštění systému (nebyla však součástí bootovací obrazovky).

A tři roky po Windows Vista na pulty obchodů dorazily sedmičky. Těm se dodnes přezdívá odladěná Vista. Microsoft se u nich proto ani nepokoušel o inovace a rovnou jim přiřadil povedené logo z Visty.

Windows 8: okna pomalu končí

Jenže éra Visty končí. Sedmičky možná rozvíjely myšlenky z tohoto systému, jenže nyní se připravují Windows 8 a ty už budou úplně o něčem jiném. Po letech perfektně vyladěný a dobře ovladatelný desktop z Windows totiž ustupuje, éra Aera a průhledných oken se po relativně krátké době nachyluje ke konci. A konec nastupuje rychleji, než si mnozí připouští. Windows 8 pro ARM desktop obsahovat budou, ale v tak omezené podobě, že vlastně ani nemá cenu, aby v systému nadále zůstával. A předpokládá se, že z Windows 9 by už skutečně mohl trvale zmizet.

Novou epochu na poli operačních systémů signalizuje dlaždicové prostředí Metro. A jemu se logicky přizpůsobuje logo Windows, které ztrácí kulatost a vítá dlaždicový styl. Všimněte si, že osmička je tučná, stejně jako nápis Windows. Ještě sedmičky preferovaly kombinaci tučné a úzké varianty písma.

Zjednodušování je v módě. Dříve se začínalo s jednoduchými návrhy, postupně se přidávaly všemožné grafické efekty, jak postupoval vývoj technologií. Dnes už lidé cítí přesycení, takže se obloukem vracíme na začátek. Studio Pentagram Design uvolnilo video, kde můžete vidět logo rozpohybované:

CS24

Nové logo už není vlajka, jsme zpátky u okna v prostém provedení. Máte z toho radost? Mimochodem, logo prý bude měnit barvu podle toho, jak si ji nastavíte v systému. A název Windows 8 prozatím oficiálně status nezměnil, nadále hovoříme o kódovém označení, nikoli o konečném názvu produktu.