Hlavní navigace

Logitech Cordless Desktop S520: kvalitní laserový set

5. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co vytáhnete z krabice

Rozhodnete-li se pro Logitech Cordless Desktop S520, jedinou vaší další investicí bude už jen koupě podložky pod myš. Tu totiž nedostanete. Co však dostanete, je klávesnice, myš, bezdrátový přijímač a sada čtyř tužkových baterií pro napájení myši i klávesnice.

Logitech je pověstný svým smyslem pro detail. Ať už se to týká myší, klávesnic, volantů, či dálkových ovládání, vždy se můžete spolehnout na kvalitní zpracování. Zde se to například projevilo hned u pěkného bezdrátového přijímače. Je malý, decentní a nebude jej tak muset schovávat někam za stůl. Nachází se na něm jediné tlačítko sloužící ke spárování s myší a klávesnicí.

Hned po dálkovém ovládání se podíváme trochu blíže na myš. Pohání ji dvě tužkové baterie, které se vkládají odklopením horního krytu. Myš má trochu menší rozměry, takže ve větších tlapách bude působit trochu utopeně. Na její odezvu a kvalitu snímání povrchu si však nemohu stěžovat. Problémy jí nedělají ani vícebarevné lesklé povrchy, jako jsou obálky časopisu. Myš nezaváhala ani při přejezdu nad DVD, či kovovou deskou. Specialitou je 3D kolečko, kterým lze rolovat, naklápět jej do stran a samozřejmě i klikat. Naklánění tak může nahradit chybějící boční tlačítka. Mimo to má myš i vlastní diodu signalizující docházející baterie.

Na spodní straně narazíte na dvě tlačítka a pojistku blokující horní kryt pro vložení baterií. Červené tlačítko budete potřebovat při prvním párování s bezdrátovým přijímačem. Druhým pak můžete myš ručně vypínat. Nejspíš k tomu ale přistoupíte jen při transportu, protože myš při nečinnosti sama přechází do úsporného režimu.

 

Stejnou pečlivost jako myši věnoval Logitech i klávesnici. Ta má integrovanou předložku pro zápěstí. Klávesnice má velmi kompaktní rozměry a svým projevem připomíná spíše notebookovou klávesnici. Má i některá specifika, o nichž si řekneme v následující kapitole.

Bez zvednutých nožek je klávesnice velmi tenká, což krásně ilustruje následující snímek.

Ergonomie a komfort ovládání

Do našich končin je klávesnice dodávána s kompletní lokalizací a bohužel, oproti anglické verzi i s několika změnami v rozložení. To můžete nejlépe posoudit z následujících dvou snímků.

Zatímco anglická verze má zcela tradiční rozložení hlavní klávesnice, u české se objevilo hned několik specifik. Levý Shift se scvrknul na polovinu a přibyla klávesa se zpětným lomítkem. Tuto kombinaci považuji za dosti nešťastnou, protože se vám alespoň ze začátku bude nejspíš stávat, že místo velkého písmena napíšete právě zpětné lomítko. Změny oproti anglické verzi se také projevily v oblasti Enteru, který získal nový tvar (větší Enter zase naopak vítám) a i okolní klávesy.

  

Úzké seskupení kláves kolem PageUp, PageDown se již na mnoha klávesnicích i jiných výrobců stává druhým standardem, a tak na něj nelze pohlížet jako na nedostatek. Insert najdete na numerickém bloku a v poloviční velikosti nad tímto blokem, Delete tak zabírá i jeho pozici. Musíte si zkrátka před koupí vybrat, jestli se s ním smíříte, či nikoli. Je ale velmi nepraktické mít např. v zaměstnání klávesnici se starším rozložením této skupiny a doma s novým. Často pak dochází k nepříjemným přehmatům, což mohu z vlastní zkušenosti jen potvrdit. Pozitivně musím hodnotit odskočené šipky, což ulehčuje jejich rychlé nalezení.

 

Pod samotnou klávesnicí se nachází pruh programovatelných multimediálních tlačítek. Ta jsou naštěstí trochu zapuštěna do klávesnice a tak se nemusíte bát jejich nechtěného stlačení.

Po otočení klávesnice najdete na spodní straně tlačítko pro připojení k bezdrátovému modulu, kryt na dvě baterie a vyklápěcí nožičky. Ty jsou dvoupolohové, přičemž se mi osobně velmi osvědčila vyšší poloha, kdy je klávesnice více nakloněna k uživateli.

Samotné psaní je poměrně tiché, takže své bezprostřední okolí nepříjemným klapáním příliš rušit nebudete. Na dohmat jsem si ale musel trochu zvykat. Při vybalení jsem totiž čekal víceméně notebookovou klávesnici. Oproti ní má ale Logitech trochu hlubší dohmat, ale ne zas tak, jako nabízejí klávesnice klasické konstrukce. Při psaní pak klávesy kladou přiměřený odpor. Co se týče myši, tak i když nemám nijak přehnaně velkou ruku, sami vidíte, že se v dlani myš trošku ztrácí. Všechny ovládací prvky jsou ale dobře dostupné. Myš navíc není díky dvěma tužkovým bateriím přehnaně lehká.

Možnosti nastavení ovladačů

Logitech na své produkty myslí nejen po hardwarové stránce, ale i po té softwarové. K desktopu je dodávána velmi povedená konfigurační aplikace SetPoint, v níž můžete dopodrobna nastavit všechny funkce myši i klávesnice.

U myši můžete přehodit pravé a levé tlačítko, a dopodrobna nastavit chování prostředního kolečka. To může zastávat nejrůznější funkce od posouvání, přes zoom, pohyb po stránkách až po vlastně zvolené funkce.

Samozřejmě můžete nastavit rychlost pohybování kurzoru, rychlost jeho akcelerace při delším jednosměrném pohybu či počet odrolovaných řádků při pootočení kolečkem. Specialitou je pak přenastavení chování myši při spuštění určitě hry. Nechybí ani informace o stavu baterií.

 

V podobném duchu se pak nese nastavení klávesnice. Zde můžete také libovolnému tlačítku přiřadit libovolnou funkci, přičemž se nemusíte omezovat na předtištěné symboly. Klávesy sice nepodporují makra, ale funkcí je na výběr skutečně dostatek. Od vyhledávání, přes otevírání souborů až např. po spouštění libovolných aplikací.

   

Závěrečné hodnocení

Hodnocení si Logitech Cordless Desktop S520 odnese celkově pozitivní. Je totiž velmi důstojným nástupcem modelu S510, který ještě neobsahoval tak propracovanou klávesnici. Naopak ale bylo možné starší set zakoupit s dálkovým ovládáním na prezentace (Logitech Media Remote), což jistě přišlo nejednomu manažerovi vhod. Novější model S520 se (alespoň pokud vím) s dálkovým ovládáním nenabízí.

Zpracování klávesnice a myši je na špičkové úrovni. Jediné, co mě trochu zamrzelo, je mírně netradiční rozložení kláves kolem Enteru a levého Shiftu, uvítal bych asi také starší blok kláves s PageUp a PageDown, zejména pak klasické umístění Insertu namísto dvojnásob velkého Delete. To je ale tak jediné, na co si lze u tohoto desktopu stěžovat. Kdo by čekal nějaký konkrétní údaj o délce výdrže na baterie, tak toho zklamu. Logitech ve svých materiálech uvádí výdrž až patnáct měsíců pro klávesnici a osm měsíců pro myš. Tak dlouho jsem desktop zatím skutečně netestoval.

Stejně dobře jako myš a klávesnice je zpracována i ovládací aplikace SetPoint. V ní můžete myš i klávesnici dopodrobna přizpůsobit obrazu svému, přičemž nastavení je velmi intuitivní a asi vás nebude příliš mrzet, že není v češtině.

Logitech Cordless Desktop S520 se dá pořídit kolem 1300 Kč, což mi přijde za velmi dobře vybavený desktop Logitechu jako přiměřená cena. Určitě řada z vás namítne, že za podobné peníze pořídíte tři bezdrátové sety od Geniusu. Na to lze odpovědět jen jedním – zajděte si do nějaké prodejny a vyzkoušejte rozdíl. Poznáte jej na první stisknutí. Před samotnou koupí si ale řádně rozmyslete, jestli vám bude rozložení klávesnice vyhovovat.

Plusy a mínusy

+ tichá klávesnice
+ ergonomická podložka
+ dvoupolohové nožky
+ spolehlivá myš
+ kvalitní ovladače
+ odpovídající cena
+ výdrž na baterie

- nestandardní rozložení klávesnice
- menší rozměry myši
- chybí česká lokalizace SetPoint

CS24

Za zapůjčení desktopu děkujeme společnosti Logitech.