Hlavní navigace

Logitech K810: s geniálním podsvícením pro Windows 8 (recenze)

5. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme otestovali Logitech Wireless Touchpad T650, který se skvěle hodí ke stolním počítačům s Windows 8. Ideální pak je, když je touchpad doplněn ještě klávesnicí speciálně určenou pro nový systém Microsoftu. Většina z nich je totiž vybavena speciálními funkčními klávesami, které se hodí jak pro ovládání počítače, tak tabletu.

Klávesnice Logitech K810 má kromě toho ještě další vynikající vlastnost - v jednom okamžiku může být spárovaná pomocí Bluetooth až se třemi zařízeními. Mezi nimi se poté přepínáte trojicí tlačítek na pozicích F1-F3. Není tudíž problém klávesnici využívat s běžným počítačem, poté odpovědět na zprávu doručenou na smartphone a poté ji rychle přepojit k tabletu. Omezeni samozřejmě nejste pouze na stroje s Windows 8 či RT. Díky Bluetooth ji připojíte k zařízením s OS X, iOS, Androidem či Linuxem. Už však nebude možné využívat všech funkčních kláves. V minulosti jsme již ostatně otestovali Logitech Solar K760, která toto rychlé přepínání mezi zařízeními má také.

Logitech Keyboard K810
Logitech Keyboard K810

Kov i plast 

Podobně jako jsem chválil zpracování Touchpadu T650, nebudu šetřit superlativy ani u této klávesnice. Ta je vyrobena ze dvou materiálů. Větší část vrchní strany je kovová. Pravděpodobně se jedná o hliník, který je opatřen broušenou úpravou. Pod funkčními klávesami pak najdete i černý pás z lesklého plastu, pod kterým se ukrývají i notifikační diody Bluetooth a podsvícené logo výrobce.

Logitech Keyboard K810
Logitech Keyboard K810

Spodní část je potom kompletně plastová, výjimku tvoří pouze gumové podložky zabraňující klouzání po stole. U pravého okraje se taktéž nachází tlačítko pro zahájení párování.

Logitech Keyboard K810
Logitech Keyboard K810

Na rozdíl od zmiňované klávesnice Solar K760 nebo od konkurenční Microsoft Wedge Mobile Keyboard má K810 menší klávesy, které jsou mnohem více zakulaceny. Mezery mezi nimi jsou tudíž o něco větší. Klávesy mají navíc i příjemný profil. Ačkoliv jsou klávesy na noteboocích často lehce prohnuté, zde je deformace kláves patrnější. Výjimku tvoří spodní řada - kurzorové šipky, mezerník, ale i Control a Alt. Po chvíli  zjistíte, že se jedná přesně o vytvarování kláves, které je pro psaní nejpohodlnější. Rovněž zdvih je ideální - blíží se klávesnicím v noteboocích, ve srovnání s těmi je však přeci jen o něco vyšší.

Logitech Keyboard K810
Logitech Keyboard K810

  Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810Logitech Keyboard K810

Jediným negativem, které na první pohled zaznamenáte, jsou některé kompromisy v rozložení kláves. Odnesly to především kurzorové šipky, které jsou stejně jako na noteboocích zmenšené na výšku jedné klávesy. Naštěstí kolem nich zůstal poměrně velký prostor, a tak není jejich stisknutí doprovázeno zmáčknutím další dvojice okolních kláves. Zmenšené jsou i klávesy Enter a Backspace, které se dostaly na tradiční velikost notebookových klávesnic. V neposlední řadě vás pak možná chvíli bude mást Delete umístěné do pravého horního rohu do řady funkční F kláves. Protože se nejedná o typickou stolní klávesnici, ale o model, jež se bude hodit i na cestách, nepřekvapí klávesa Fn, která přepíná horní řadu kláves.

Inteligentní podsvícení 

Mezi dražšími notebooky, typicky pak ultrabooky jsme si v poslední době zvykli na podsvícené klávesnice. Ty se hodí v šeru pokoje, kde nebude rozsvícená lampička budit potomky/manželku/přítele i v neosvětlených kupé vlaků Českých drah. Ani stolní klávesnice s podsvícením nejsou výjimkou, většinou se jedná o herní modely, které často umožňují změnit barvu podsvícení. Mobilních klávesnic k tabletům s podsvícením však moc nenajdete. O to víc potěší, když zjistíte, jak geniálně Logitech vyřešil podsvícení u modelu K810.

 

Většinou si pod spojením regulace podsvícení představíte maximálně dvě tlačítka pro snížení a zvýšení jasu, tento model toho však umí o něco víc. Pokud na klávesnici nepíšete, má vždy vypnuté či ztlumené podsvícení, stačí však přiblížit ruku či prst a podsvícení se aktivuje. Na svědomí to má pohybový senzor umístěný na několika částech v těle klávesnice. Je spojený také s dotykovým senzorem v horní kovové části. Pod horním lesklým plastem, který je poloprůhledný, je navíc zabudovaný i senzor okolního světla. Podle toho je automaticky regulována síla podsvícení. Pokud ji nechcete nechat na automatice, klávesami F5 a F6 je možné manuálně vybrat mezi čtyřmi stupni podsvícení.

Podsvícením jsou vybaveny všechny klávesy kromě mezerníku, ten však na klávesnici najde opravdu každý. I v okolním šeru při nastavení nejnižšího stupně podsvícení je stále zachována dostatečná úroveň kontrastu mezi klávesami a samotnými popisky. Speciální diodu pak najdete na klávesnici Caps Lock, která v poslední době rozhodně není samozřejmostí. Umístěná je v levém horním rohu klávesy stejně jako na klávesnicích od Applu.

S podsvícením klávesnice souvisí i výdrž na jedno nabití. To se provádí pomocí microUSB kabelu z počítače a podle výrobce by klávesnice měla vydržet deset dnů. Ty navíc můžete o něco prodloužit pravidelným vypínáním posuvným vypínačem v pravém boku. Díky opravdu propracovanému podsvícení, které se automaticky vypíná při neaktivitě, je deset dnů naprosto reálnou hodnotou. S nejnižším stupněm podsvícení, které je i do šera dostatečné, jsem se dostal na hodnotu devíti dnů a to bez vypínání klávesnice na noc.

KL24

Verdikt 

Logitech K810 je v současné době jednou z nejlepších mobilních klávesnic. Označení mobilní zde však není úplně na místě, u mě nahradila běžnou stolní klávesnici i přes absenci numerického bloku. Skvělé zpracování a pohodlnost psaní pak doplňuje inteligentní podsvícení, které jinde nenajdete. Za drobný nedostatek můžeme považovat kompromisy v rozložení, ty však pramení z velikosti.
A tak jediným větším, o to však opravdu výrazným negativem, je cena. V českých obchodech se pohybuje kolem částky 2 600 Kč, což je pro většinu uživatelů nepředstavitelným.

Kompletní galerie

Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810 Logitech Keyboard K810

Byl pro vás článek přínosný?