Hlavní navigace

Logitech Mini Boombox: neuvěřitelná kapesní hrombedna (minirecenze)

1. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zkušení zřejmě vědí, že Logitech dělá výborné audio. Není to žádné Hi-Fi, ale to také výrobce netvrdí. V kategorii do jednoho, dvou, tří (i pěti) tisíc ale nabízí výborné produkty - často nejlepší v dané cenové hladině. Reproduktory této americké švýcarské značky jsou jiné. Nenabízí tlusté dřevěné stěny - naopak, satelity jsou plastové a často velmi malé. Právě proto často překvapí výslednou kvalitou a hutností zvuku.

Výkon jako stolní reprák

Překvapení vás čeká také po zapnutí Mini Boomboxu. Jedná se o krabičku velikosti dětského džusíku, její výkon je ale ohromující. Uvnitř najdete dva 3cm neodymové měniče, basům výrazně pomáhá důmyslná akustická štěrbina, kterou najdete pod horním patrem přístrojem a která se směrem dozadu mírně rozevírá. Maximální hlasitost postačí i k ozvučení velkého obýváku - ačkoli na druhé straně pokoje už bude zvuk značně zkreslený. Jako ozvučení domácího kina ale tato krabička zamýšlena není. Má sloužit jako reprák k mobilu, tabletu či notebooku.

Logitech Mini BoomboxBoombox v dlaniOchranný prvek, pod kterým najdete šroubek (pro zvědavce)Logitech Mini Boombox

K tomu je vybaven hned několika speciálními vlastnostmi. Jednak má integrovanou baterií - údajně vydrží vyhrávat až 10 hodin. Přesnou hodnotu při střední hlasitosti jsme sice nezměřili, nicméně můžeme místopřísežně prohlásit, že zvládne s přestávkami přehrávat celý pracovní den a trochu šťávy má ještě večer. Chyběla nám však alespoň jednoduchá indikace stavu baterie. Nikdy tedy nevíte, zda máte ještě pár hodin nebo přístroji za chvilku dojde šťáva.

Tlačítko pro přijmutí hovoru je označeno jemným hrbemMikrofon pro telefonní hovoryOdraný lak po několikatidenním nošení v kapseLogitech Mini Boombox

Druhou zásadní vlastností je Bluetooth - přehrávat můžete bezdrátově, stačí telefon (či tablet) s podporou A2DP, tedy v podstatě každý moderní. Příjemným bonusem je integrovaný mikrofon - Logitech se tak snadno může proměnit v telekonferenční zařízení, což při dané ceně není vůbec špatné. Pro telefonování zase potřebujete profil HFP 1.5 - opět nic obskurního, podporovány jsou např. všechny generace iPhonů, včetně prvního, vydaného v roce 2007. Mikrofon je schován za špendlíkovou dírkou v plastu v levé horní části přístroje. Jeho kvalita odpovídá obdobným snímačům u notebooků - kvalita hovoru je bezproblémová, stačí být zhruba půl metru od audio krabičky. Studiový mikrofon to ale samozřejmě není.

Kde je jack-jack?

Zvuk je do Boomboxu možné přivést také kabelem - v zadní části najdete klasický 3,5mm jack. Potřebný kabel ale v balení chybí,výrobce zřejmě počítá s tím, že budete reprák připojovat primárně bezdrátově. Co však v balení najdete je USB nabíječka a miniUSB kabel. Pomocí nich pak můžete přístroj nabíjet. Doplňování energie v akumulátoru značí blikání modré diody pod znakem Logitech v přední části. (Standardně dioda svítí.) Krabička v této fázi samozřejmě může přehrávat jak bezdrátový signál, tak hudbu z kabelu. Ta druhá má v elektronice zařízení nastavenu prioritu, zasunutím jacku tak automaticky vypnete přehrávání z Bluetooth zdroje. V zadní části kromě jacku a miniUSB najdete také fyzický přepínač - ON/OFF. Ten je na rozdíl od ovládání v horní části velmi praktický.

Nahoře najdete lesklou černou plochu - pokud Boombox zapnete, objeví se podsvícené dotykové klávesy. U zdroje připojeného přes Bluetooth můžete skladby pauzovat, posunovat, regulovat hlasitost a také přijímat hovory. Příznivci levně řešeného dotykového ovládání, kterému Logitech tolik holduje, v redakci rozhodně nejsme, v tomto případě je však ještě relativně použitelné. Chybou však je, že jednotlivá tlačítka svítí poměrně slabě. Po chvíli navíc - zřejmě kvůli úspoře energie - pohasnou, opětovné probuzení provedete dotykem kdekoli na dotykové ploše. Designově se ale přístroj povedl - jedná se o roztomilý zaoblený špalíček, který se vám snadno vejde do notebookové tašky. Kromě testované černo-červené verze je k dispozici také elegantní černo-bílá.

Parametry
Cena 2000 Kč včetně DPH
Názor 90%
Zapůjčil Logitech
Logitech Mini Boombox
měniče 2× 3cm, neodymové
ovládání dotykové; ON/OFF přepínač
připojení Bluetooth (A2DP); 3,5mm jack
baterie integrovaná, až 10 h
obsah balení reprobox; miniUSB kabel; USB nabíječka; manuál
barevné provedení černo-červené
rozměry 116 × 70 × 58 mm
hmotnost cca 220 g

Připojení, ovládání

Kvalita zvuku, verdikt

Logitech opět předvedl, že malé repráky umí - ze zvukového podání Boomboxu jsme byli s kolegy v redakci několik chvil opravdu na větvi. Při maximální hlasitosti a vhodně vybrané hudbě se silnými basy začne přístroj doslova tancovat po stole. To je sice chvilku zábavné, nicméně není to příliš praktické. Při předpokládaném použití ale krabičku naplno příliš často šťavit nebudete, navíc toto tancování vypovídá o enormním výkonu a neuvěřitelných basech. (Opravdu nechápame, jak je z akustického hlediska možné, aby tak malý přístroj měl tak dobré basy - kolegové mě při testu podezřívali, že mám pod stolem schovaný subwoofer).

Logitech Mini BoomboxLogitech Mini BoomboxLogitech Mini Boombox Logitech Mini Boombox

 Kdybychom měli navrhnout, v čem by se příští generace mohla zlepšit, určitě by to bylo ovládání. Pár fyzických tlačítek na přední hraně by jistě nikoho neurazilo, díky bohu alespoň za mechanický vypínač. V další generaci by se nám líbila integrovaná paměť a přehrávač - byli bychom ochotní akceptovat i vyšší cenu. Ocenili bychom indikaci hlasitosti a také ukazatel nabiti integrovaného akumulátoru. Zpracování tohoto modelu je velmi kvalitní, zjistili jsme ale, že barva na ochranné mřížce se velmi snadno ošoupe. I zde by to chtělo do příště zapracovat. Příjemným bonusem by bylo, kdyby Boombox 2 umožňoval nabíjení mobilu přes USB konektor  - když už se s ním budete všude tahat.

Logitech Mini BoomboxPorovnání velikosti s běžným DVDBílá variantaBílá varianta

CS24

A jaký je tedy finální verdikt? Při podrobnější analýze zvukového projevu jsme samozřejmě narazili i na určité mouchy - jsou žánry, které Boomboxu vyloženě nesvědčí. Navíc většina skladeb, ve které je mnoho zvukových vrstev vyznívá poměrně ploše. Dva malinké měniče prostě tolik zvukových vln nezahrají. Akustické záležitosti včetně např. klasického jazzu však krabička zvládá se suverenitou velkých stolních reproduktorů - to samé se dá říci o značné části popu. Například zkreslení hlasu nebo kytary je při kvalitním zdrojovém audiu opravdu minimální. Reprobox hraje nejlépe ve směru dopředu, všude jinde je zvuk mírně zkreslený. Přesto je však zkreslení méně výrazné, než u běžných stolních beden. Pokud vezmeme v úvahu váhu, celkový zvukový projev, design a hlavně přijatelnou cenou, musíme dát Logitechu jasný palec nahoru. Tohle zařízení opravdu chceme.

Plusy / mínusy
  zvuk
  Bluetooth
  rozměry a hmotnost
  dotykové ovládání
  lak na mřížce
  chybí indikace hlasitosti a nabití

Graf ceny produktu Logitech Mini Boombox poskytuje server Heureka.cz