Hlavní navigace

Logitech MK 710: desktop s tříletou výdrží

24. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Malý tělem, velký duchem

Základním stavebním kamenem všech nových bezdrátových produktů Logitech je technologie Unifying. Ta se skládá z příslušné periférie (v našem případě desktopu) a miniaturního přijímače. Ten pracuje podobně jako technologie Bluetooth a je možné k němu připojit až šest zařízení. S koupí nové periférie tak budete mít jeden přijímač do zásoby. Dosah je navíc více než dostatečný, v naší kanceláři bylo myš ovládat i přes zeď na vzdálenost více jak patnáct metrů. Spojení pracuje v pásmu 2,4 GHz, kde nechybí ani 128bitové šifrování pomocí
algoritmu AES. V příslušenství pak najdete jednoduchý manuál, instalační CD a prodlužku k USB portu.

Jako první se z našeho desktopu zaměříme na bezdrátovou klávesnici MK700. Tu narozdíl od jiných modelů nenajdete v samostatném prodeji a je součástí pouze tohoto setu (alespoň prozatím). Klávesnice má tradiční rozložení, které ještě ctí horizontální uspořádání skupiny kláves nad šipkami.

Klávesy mají o trochu vyšší zdvih, než tomu je u notebookových klávesnic, jejich povrch působí velmi příjemným, až sametovým dojmem. Při psaní je navíc klávesnice velmi tichá a má velmi příjemný měkký dohmat. Jejich hrany jsou navíc zaoblené, takže prsty po klávesnici doslova tančí.

Horní vystouplé liště vévodí informační displej, díky němuž máte přehled o stavu
baterie a funkcích Caps Lock, Scroll Lock či Num Lock. Po jeho stranách jsou multimediální tlačítka pro ovládání Media Playeru či jiného přehrávače.

Klávesnice obsahuje klávesy Logitech Incurve Keys, která přiřazují všem funkčním klávesám i další funkci, kterou si můžete navíc libovolně nastavit v ovládacíí aplikaci.

  

Co se týče rozložení, tak zde žádné velké záludnosti nečekejte. Horizontální uspořádání kláves Insert, Home, End, Delete PgUp a PgDn bude jistě většině uživatelů vyhovovat, stejně jako velký enter. I když testovaná klávesnice neměla české popisky, jednalo se o českou verzi, jejímž specifikem je malý levý Shift s vedlejším obráceným lomítkem. V nejrůznějších e-shopech ale můžete narazit na US verzi tohoto desktopu, která má oba Shifty stejně dlouhé a obsahuje podélný Enter.

 

Nedílnou součástí klávesnice je i velmi příjemná měkká podložka na předloktí, o níž si troufám tvrdit, že jak ji jednou okusíte, nebudete již nikdy chtít jinak. Předložka má správnou délku i výšku a její povrch je navíc velmi příjemný na dotek. Spodní strana klávesnice je vyhrazena pro baterie a dva páry výklopných nožiček. Osobně se mi osvědčil při psaní vyšší sklon.

 

Myš Logitech Marathon M705

S myší Logitech Marathon M705 se můžete na pultech obchodů již nějaký ten pátek setkávat. Do prodeje byla uvedena v srpnu loňského roku a za tu dobu si získala celou řadu spokojených uživatelů. Vděčí za to především velmi povedenému ergonomickému tvaru, dobře rozmístěným tlačítkům i povedenému kolečku. I když myš vypadá na první pohled hodně vysoká, do ruky padne naprosto dokonale. Na jejím levém boku pak najdete stejný materiál, který Logitech použil i pro předložku klávesnice.

Na myši najdete celkem pět tlačítek plus kolečko, které je možné naklánět i do stran. Naklápění funguje zcela spolehlivě a není k němu potřeba vynaložit enormní sílu nebo přesnost. Kolečko je možné samozřejmě i mačkat (v základním nastavení vyvolá funkci lupy), nicméně stisk je trochu tužší a pro každodenní používání bych je příliš nedoporučoval. Naštěstí nastavení myši je velmi tvárné a není problém si požadovanou funkci nastavit na jiné tlačítko. Nad kolečkem pak najdete ještě jednoduchý přepínač, kterým zvolíte režim provozu kolečka – krokový, nebo listovací. Jedná se o velmi praktickou věc, zvlášť když často listujete v dlouhých dokumentech. Kolečko má jistou setrvačnost a tak na odchycení potřebné pasáže musíte být hodně ve střehu.

  

 

Na spodní straně myši najdete poměrně velké teflonové plochy, díky nimž myš po povrchu stolu nebo podložky velmi lehce klouže. Nechybí ani vypínač a prostor pro dvě tužkové baterie. Na ně dokáže myš běžet prý až tři roky (zatím nemohu potvrdit). Každopádně ani provoz jen na jednu polovybitou baterii pro ni nepředstavoval žádný problém. Při osazování si jen dejte pozor na polaritu, protože oproti běžným zvyklostem jsou obě baterie orientovány na stejnou stranu.

Pro krátký test jsem použil i oblíbený nástroj Mouse Rate Checker, která měří odezvu myši. Ta se pohybuje kolem 125 MHz, což je pro běžnou práci zcela dostatečné. Ortodoxní gamesníci se ale asi poohlédnou po nějakém drátovém modelu.

Možnosti nastavení

Proces instalace je velmi jednoduchý a zprovoznění celého desktopu je dílem několika desítek sekund. Při instalaci není ani třeba zařízení mezi sebou ručně párovat, vše proběhne zcela automaticky. Pokud budete chtít v budoucnu přidat nějaké další zařízení, budete muset spustit Unifying software. Možnosti nastavení jsou skutečně bohaté a v podstatě každé funkční
klávese můžete přiřadit libovolnou funkci.

V možnostech nastavení jsou i takové možnosti, jako je zakázání tlačítka Caps Lock, Scroll Lock, Num Lock, Windows Start Key nebo Insert.

V podstatě to samé v bledě modrém platí pro nastavení myši. I jejím tlačítkům můžete přiřadit zcela libovolné funkce, i když většina uživatelů asi vezme zavděk přednastaveným standardem. Nezapomnělo se ani na nastavení nenápadného tlačítka pod palcem, kterému je v základním nastavení přiřazena funkce přepínání programů.

Nechybí samozřejmě ani nastavení akcelerace myši, rychlosti pohybu kurzoru nebo zobrazení aktuálního stavu baterií. Ty dodané by měly udržet myš v chodu ještě 1094 dní.

Velmi podrobné je i nastavení chování kolečka, kde můžete kromě rychlosti posunu ovlivnit i jeho akceleraci.

Závěrečné hodnocení

Logitech Cordless Desktop MK710 ve mně zanechal velmi příjemný pocit a musím říct, že již hodně dlouho se mi na klávesnici nepsalo tak pohodlně, jako na této. I když jsem již několik let zvyklý na vertikální rozložení kláves nad šipkami, návrat ke kořenům proběhl velmi rychle a ani v tomto ohledu tak není Logitechu co vytknout. Malý levý Shift také není vinou Logitechu, ale české specifikace klávesnice. Naštěstí se dá u nás pořídit i desktop s US rozložením, který tímto nedostatkem netrpí. Otázkou pak ale je, jak se vypořádáte s chybějícími českými popisky.

Mechanické provedení klávesnice i myši je téměř dokonalé. Slůvko téměř bych z předchozí věty vypustil v případě, že by myš měla trochu jistější stisk kolečka, které je trochu tužší. Jinak nelze na obě komponenty jinak, než pět chválu. A to i po stránce výdrže, která by měla být s dodávanými bateriemi i několik let (nestihnul jsem otestovat). Velmi nadstandardní je i dosah signálu, který i v našem poměrně zarušeném prostředí činil více než patnáct metrů.

Na samotný závěr si nechám hodnocení ceny. Když vám hned na začátek řeknu, že ta se pohybuje kolem 2500 Kč, tak se asi nejednomu z vás protočí panenky. Je třeba si ale uvědomit hned několik věcí. Jen samotná myš M705 se prodává kolem 1200 Kč, což je z ceny desktopu nemalá část. Navíc podobnou věc si nekupujete na pár měsíců a při normálním používání je schopná přežít i několik konfigurací počítače. Také dlouhodobé pohodlí při každodenním psaní je téměř k nezaplacení a tento desktop vám jej dopřeje měrou vrchovatou.

A právě díky všem těmto vlastnostem si od nás Logitech Wireless Desktop MK710 odnáší ocenění We Want It!

MMF24

Za zapůjčení desktopu děkujeme
společnosti Logitech.