Hlavní navigace

Logitech Wireless Headset: na hudbu i telefonování nejen pro iOS

25. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezdrátová sluchátka jsou skvělým vybavením pro mobilní zařízení typu tablet nebo smartphone. Logitech poslední půlrok chrlí všemožná příslušenství pro iOS stroje počínaje klávesnicemi a konče joystickem pro iPad. A jako příslušenství pro iPady, iPhony a iPody prodává i Wireless Headset. To však neznamená, že jej nebude možné použít pro smartphony s Androidem nebo notebooky s Windows.

Drtivá většina uživatelů používá pro přehrávání hudby na cestách sluchátka do uší – ať už jsou to pecky nebo špunty, většinou je jako bezdrátové neseženete. Pokud se tedy chcete oprostit od drátů, budete muset sáhnout po větších náhlavních setech. A ani mezi těmi nebude výběr nikterak velký, nejvíc modelů nabízí Creative. Ve většině případů však chybí sluchátkům vestavěný mikrofon, tedy část, která dělá z obyčejných sluchátek handsfree soupravu. Logitech však myslel i na mikrofon a se sluchátky si tak pohodlně i zatelefonujete.

Design a zpracování

Logitech se po stránce vzhledu snažil alespoň přibližně napodobit odstín, který používá Apple u svých produktů a dalšího příslušenství. Bohužel však velmi světlá šedá barva v kombinaci s lesklým plastem nevypadá nijak luxusně, ba naopak spíše působí levnějším dojmem, než by si sluchátka zasloužila. Tmavě šedou jsou pak zvýrazněny pouze molitany a šedé kruhy na obou mušlích. Ten na levé straně je pouze designovým prvkem, na pravém sluchátku však obsahuje dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti. Stejně tak pravá mušle obsahuje i další důležité prvky. Těmi je především tlačítko pro zapnutí či vypnutí, tlačítko pro ztlumení mikrofonu a microUSB konektor, který slouží pro nabíjení vestavěného akumulátoru. Bohužel sem výrobce nezakomponoval další užitečná tlačítka, která často potkáváme na modelech obdobného typu. Hodila by se především pozastavení a spuštění skladby a v ideálním případě i přechod na další či předchozí skladbu. Hovor lze přijmout stisknutím tlačítka pro ztlumení hovoru a ukončit jej třísekundovým přidržením ztlumení mikrofonu.

Kromě toho, že barevná kombinace (alespoň podle mě) je vcelku nešťastnou, je zpracování sluchátek na výborné úrovni. Ostatně u Logitechu na levné materiály a rozvrzaná šasi zvyklí nejsme. I zde si tedy výrobce udržel nastavený standard. Sluchátka je možné přizpůsobit prodloužením či zkrácením náhlavního oblouku. Zároveň je možné obě mušle složit díky kloubům a snáze je schovat do brašny s notebookem nebo tabletem. Mile mě překvapila pohodlnost nošení. Sluchátka nejsou nijak zvlášť tuhá a tak se opravdu dobře přizpůsobí velikosti vaší hlavy. Stejně tak molitany jsou dostatečně měkké, aby se ani několikahodinové nošení nestalo nepříjemné.

Logitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless Headset

Kvalita zvuku a sluchátka v praxi

Párování s Bluetooth zařízením probíhá standardním rychlým postupem. Neuspějí však ti, kteří již z principu odmítají otevřít manuál. Pokud sluchátka zapnete, jsou pro okolí viditelná, nejsou však připravená na párování. K tomu je potřeba přidržet tlačítka pro ztlumení mikrofonu a zvýšení hlasitosti přibližně po dobu pěti sekund a vyčkat, než začne blikat indikační dioda na spodní straně pravého sluchátka. Nyní je již možné sluchátka k telefonu, tabletu nebo notebooku připojit. Stejným způsobem lze přidat až osm zařízení.

Kvalita mikrofonu je na poměry Bluetooth zařízení vynikající. Je si totiž třeba uvědomit, že využívá stejný protokol jako běžná handsfree sluchátka. A ty často nehrají na kvalitu, ale především na co možná nejmenší energetickou náročnost a dlouhou výdrž akumulátoru. I proto je vestavěný mikrofon dobrý na telefonování, nikoliv však k pořizování nahrávek, kde by na kvalitě opravdu záleželo. To stejné platí i o kvalitě zvuku při telefonování. Ani zde není využíván profil A2DP a kvalita hlasu je řádově nižší, než reprodukce hudby. I tak však většinu handsfree sluchátek předčí.

Pokud chcete sluchátka používat s notebookem či stolním počítačem vybaveným Bluetooth adaptérem (kabel slouží jen k nabíjení), stejně jako u dalších Bluetooth modelů si musíte dávat pozor na instalované ovladače. Často se stává, že máte k dispozici pouze starší verzi ovladačů, které nepodporují nové profily Bluetooth a kvalita hudby i hlasu je na opravdu mizerné úrovni. Před použitím je tedy dobré projít web výrobců notebooků/adaptérů a stáhnout nejnovější drivery.

Protože je HFP profil nutný k bezdrátovému přenosu hlasu uzpůsobený právě handsfree soupravám a co nejnižší spotřebě, nehodí se sluchátka ani k hraní nebo VoIP. Kvalita bude nižší, než když připojíte sluchátka s mikrofonem za pár stovek nebo bezdrátová sluchátka využívající proprietární technologie.

Ani hudebním projevem sluchátka nezklamala. V potaz však musíte brát cenu, která se pohybuje nad jedním tisícem a především to, že se stále jedná o bezdrát. Kupodivu se dočkáte i výrazných, nijak zvlášť přepálených basů a i zpěv si vychutnáte. Jedinou slabinou pak budou lehce nepřirozené, ploché výšky. Pokud sluchátka připojíte k počítači, snadno je doladíte softwarovým ekvalizérem, na iOS zařízení to však bude problém. Pro někoho může být problém i nižší maximální hlasitost, než bývá zvykem u drátových sluchátek, i to je spjato s úsporou energie.

 

Logitech Wireless Headset vynikne především svou pohodlností a také kvalitou zvuku při telefonování – mikrofon i sluchátka podají mnohem lepší výkony, než běžné handsfree soupravy. Hudba využívající A2DP je přesně tam, kde bychom její kvalitu očekávali. Nijak mě svojí kvalitou nepřekvapila, ani výrazně nezklamala. Jediné, co bych mohl vytknout, jsou chybějící tlačítka pro ovládání hudby a ne úplně vhodně zvolená barva. Skvěle se budou hodit pro cesty dopravním prostředkem, kde je můžete využít jak při hraní her nebo sledování filmu na tabletu, tak pro telefonování s iPhonem.

CS24

Plusy / mínusy
  kvalita audia při telefonování
  zpracování
  pohodlné nošení
  chybějící tlačítka pro navigaci mezi skladbami
  nevhodně zvolená barva

Kompletní galerie

Logitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless HeadsetLogitech Wireless Headset