Hlavní navigace

Lollipop ještě pořád není statisticky významný. Androidům s 39 % vládne KitKat

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google aktualizoval statistiky přístupů k Play Storu. Z nich vyplývá, že nepočetnějším Androidem na aktivních zařízeních je dnes verze 4.4 KitKat. K začátku ledna má 39,1% podíl, což je o 5,2 bodu více než před měsícem.

Statistiky Androidu v lednu 2015
Statistiky Androidu v lednu 2015

Jde o jediný rostoucí systém, všechny ostatní svůj podíl ztratily. Ve skutečnosti však musí růst i Android 5.0, ale podle logiky Googlu ještě nemá ani 0,1% zastoupení, takže se do tabulek nedostal.

Osobně o tom ale pochybuji. Aktivních Androidů je už více než miliarda, tj. 0,1% podíl by znamenal milion zařízení s Lollipopem. Vzhledem k tomu, že už na řadě zařízení oficiálně je (Nexusy, Motoroly, Nvidia Shield Tablet, LG G3, Samsung Galaxy S5 atd.), milionová hranice musela padnout jako nic. Leda že by většina uživatelů aktualizaci ještě schválně neprovedla. U iOS se ale ukazuje, že lidé o updatech mají povědomí a chtějí rychle přejít na novější verze.

 

Ze statistik dále vyplývá, že moderní čtyřková verze Androidu je už na 91,8 % všech zařízení. Nejsilnější rodinou nadále zůstává Jelly Bean, který ve svých třech iteracích má celkem 46% zastoupení. S růstovým tempem KitKatu je to záležitost měsíce dvou, než jej předběhne.

Zdroj: Google