Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Tříkanálové paměti LPDDR6 přinesou revoluci. ECC bude jako standard. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 27. 5. 2024 20:29

    Jan Olšan

    No, tak dnes principiálně člověk nikdy nemá jistotu, že se mu v RAM někde nepřeklopil bit na špatnou hodnotu. Největší strašák na tom samozřejmě je, že vám to poškodí nějaký otevřený soubor, ten se pak vadný zapíše na disk a vy na to přijdete až pozdě s odstupem času. Třeba vám to zkazí nějakou rodinou fotku, nebo důležitý dokument. Než se na to přijde, může se to propsat do záloh atd.
    Výskyt těch problémů je asi reálně malý, ale radši bych teda byl, kdybych na to nemusel myslet. Pořád se proti tomu nějak jistit kontrolováním všech souborů je taky asi nereálné...
    Ono teda naštěstí RAM v počítači je z většiny zabraná kódem programů a dalšíma věcma, které se na disk zpátky nezapíší, takže naštěstí to o něco to riziko pro důležitá data zmenšuje, protože jejich "attack surface" pro ten incident je jen menší částí.

    V praxi by ale asi byl větší přínos v tom, že by se omezila taková ta nestabilita počítačů typu "poskládal jsem si PC, osadil moduly co nejsou na seznamu podporovaných modulů desky, memtestem i prime95 to vždycky projde, ale přesto se mi občas udělá BSOD". Při skládání PC se to nevyskytuje úplně málo, ale ECC by to asi většinou odchytilo i v okamžicích, kdy to WIndows nějak ustojí a to chybování se zamaskuje. Ty ECC chyby se při správné implementaci logují, takže by mělo být vidět, že vám paměť nějaké generuje a pak to člověk může řešit opravou nějaké volby v BIOSu, časování a tak dále.

    Podobně mimochodem ECC může sloužit pro testování stability paměti při OC, protože už to není takovej pokus omyl. Dneska když si zkoušíte RAM na stabilitu, tak nejspíš odchytíte jenom to nejhorší a pokud je to trošičku nestabilní, tak vám to testy projde a BSOD se stane třeba až za dva týdny.

    Další výhoda je, že když by modul začal časem selhávat (což se myslím neděje moc často, ale stát se to asi může), tak to systém sám zjistí místo aby k tomu byl slepý. Obecně, je fajn, když existuje systém, který upozorní na to že v hardwaru dochází k chybám.

    (Ještě teda poznámka: ECC má dvě stránky - jednak ta destekce, tedy že když paměť dělá chyby, dozvím se o tom. Ale minimálně ta tradiční ECC umí i některé chyby opravit, takže vás při tom třeba vzácném chybování zachrání před BSOD. U těch modulů ECC DDR4 s šířkou 72 bitů je možné pouze detekovat chyby více bitů v jedné skupině 64 bitů, ale pokud je chybně jenom jeden bit, tak ho to opraví a vrátí správnou hodnotu. Jak to bude fungovat tady u té LPDDR6, to ale není ještě jasné, teoreticky tam může být jenom detekce, ne korekce).