Hlavní navigace

LSI kupuje SandForce za 322 milionů dolarů

27. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zakladatelé společnosti SandForce, Inc. mohou mluvit o splnění amerického snu. Firma, která má podle Wikipedie 125 zaměstnanců, přišla na trh řadičů pro SSD jako blesk z čistého nebe a ihned se zařadila přímo na špici. Nyní se pro ni našel bohatý ženich, společnost LSI Corporation.

LSI (dříve LSI Logic) nejspíše znáte jako výrobce řadičů rozhraní SAS či SATA pro servery, kromě toho ale firma dodává také serverová solid-state úložiště pro PCI Express řady WarpDrive, síťové prvky, nebo čipy pro pevné disky – ty pravděpodobně získala nákupem firmy Agere Systems v roce 2007, jejíž jméno vám může být povědomé právě z některého většího švábu na spodní straně HDD. Zaměstnanci SandForce se začlení do nově vzniklé Flash Components Division, jejímž šéfem bude Michael Raam, dosavadní generální ředitel SandForce.

Akvizice není vlastně příliš překvapivá, LSI byla totiž jedním z investorů ve společnosti (dalšími jsou převážně finanční instituce, za zmínku nicméně stojí UMC Capital, investiční odnož tchajwanské výrobny mikročipů). Překvapit by vás ale mohla částka, kterou LSI současným akcionářům vyplatí: bude to celých 322 milionů amerických dolarů, k tomu se bude muset vyrovnat se zaměstnanci, kteří mají opce na dosud nevydané akcie v hodnotě 48 milionů dolarů (čtenářům zdatnějším v oblasti podnikových financí se omlouvám, spojení „unvested stock options and restricted shares“ lépe přeložit neumím). Výsledkem bude, že LSI se stane stoprocentním majitelem SandForce.

Pro srovnání, OCZ letos na jaře zaplatila za menší Indilinx „pouhých“ 32 milionů dolarů. Indilinx ovšem nevyvíjí řadiče pro „enterprise“ třídu SSD a OCZ je tak v tomto segmentu stále závislé na SandForce. LSI téměř určitě neodřízne OCZ a další výrobce od řadičů pro desktopová SSD, v serverovém segmentu by ale společnost mohla svým konkurentům utáhnout kohouty.

KL24

Je-li nám známo, po akvizici SandForce, která bude dokončena někdy počátkem roku 2012, na trhu nezbyde jediný nezávislý dodavatel řadičů pro SSD.

Zdroj: LSI

Byl pro vás článek přínosný?