Hlavní navigace

Lumia EOS: Nokia prý chystá Windows Phone s foťákem PureView

24. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Magazín The Verge získal informace o chystaném top modelu značky Lumia, který by měl dostat podobný fotoaparát jako Nokia 808 (viz naše recenze). Tedy s velkým snímačem a vysokým rozlišením, které by mohlo simulovat optický zoom či snížit šum. Finové už sice vydali Lumii 920 s PureView, ale zde šlo o jinou technologii. Snímač byl malý, ale zato s optickou stabilizací a světelným objektivem, který pomůže s focením za špatných podmínek.

Nokia 808 PureView Nokia 808 PureView Nokia 808 PureView Nokia 808 PureView Nokia 808 PureView 
Dostane Lumia EOS foťák z Nokie 808?

Nokia sama potvrdila, že PureView bude jen značka lepších fotoaparátů, nikoliv konkrétní technologie. Podle zdrojů The Verge ale chystaný model zase dostane supersnímač. Kromě toho se změní také tělo. Mluví se o hliníkovém šasi (doteď měly Lumie polykarbonátový kryty) a ostřejších hranách. Telefon se nejspíš ukáže v prvním čtvrtletí 2013, pravděpodobně už za měsíc na barcelonském veletrhu MWC.

KL24

 

Zastavme se ještě u onoho foťáku. Kódové označení nové Lumie je EOS. Canon takto už 26 let pojmenovává své zrcadlovky (EOS = Electro-Optical System). Chce tímto odkazem Nokia něco sdělit? S velkým čipem počítáme (na druhou stranu to ale bude znamenat větší tloušťku mobilu nebo batoh jako měla Nokia 808), ale nedostane chystaný telefon i bajonet pro výměnu objektivů? Nebo bude připraven na speciální předsádky? Nebo už objektiv nebude od Carl Zeiss, ale z japonské fabriky? Snad už v únoru budeme chytřejší.

Byl pro vás článek přínosný?