Hlavní navigace

Další špičkový fotoeditor míří z Macu na Windows. Luminar 2018 chce nahradit Adobe Lightroom

3. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni touto dobou přišly z Macu na Windows výborné editory Affinity Photo (pro fotky/bitmapy) a Affinity Designer (vektory) s cílem levně nahradit Photoshop a Illustrator. Stejnou cestou se teď vydává Lumia od společnosti Macphun.

Ta se začala orientovat i na Windows, a mění proto název na Skylum. Na PC přinese nový Luminar 2018, který přímo tvůrci označují jako alternativu pro Adobe Lightroom. Specializuje se na organizování a úpravu fotografií a vyvolávání RAWů. Kromě toho firma vyvíjí ještě software Aurora HDR 2018, který slouží čistě pro editování HDR fotek.

Alternativa k Lightroomu se bude hodit, když Adobe i tento program bude nově nabízet jen formou předplatného. Luminar 2018 v rámci předobjednávek stojí až do 16. listopadu 59 eur (1500 Kč) pro nové uživatele, upgrade z verze 2017 bude za 39 eur (1000 Kč). Poté budou obě ceny o 10 eur vyšší. Licence platí pro pět zařízení (PC i Maců).

https://vimeo.com/240672578

Luminar 2018 slibuje komplexní nástroj pro úpravu všech typů fotografií. Poradí si s nejrozšířenějšími formáty včetně RAWů od Canonu, Nikonu, Sony, Fuji, Panasonicu, Olympusu nebo Pentaxu. Podporuje i PSD nebo různé barevné profily.

KL24

Nabízí pokročilé úpravy včetně práce s vrstvami, retušovací štětec, klonovací razítko, scriptování, frontu úprav atd. K dispozici jsou desítky filtrů a více než 100 předdefinovaných presetů, které změní fotky na jedno kliknutí.

Ve všechny funkce budou od začátku dostupné i pro Windows, postupně ale přijdou skrz aktualizace. Srovnání verze pro PC a Mac najdete na macphun.com/luminar/pc-mac. Hodit se může i srovnání funkcí s Lightroomem Classic a Lightroomem CC.

Byl pro vás článek přínosný?