Hlavní navigace

Lynnfield bude Core i5?

9. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár týdny uvedené procesory Intel Core i7 si v našem testu rozhodně nevedly špatně a dá se říci, že Intel zvládl integraci paměťového řadiče do procesoru na výbornou. Co bohužel příliš nepotěší, je cena takovéhoto řešení, což se pokusí napravit právě Lynnfield.

Intel

Procesory s jádrem Lynnfield se od Bloomfieldu (alias Core i7) liší především rozdílnou sběrnicí, QPI u jádra Bloomfield nahradí DMI u Lynnfield. Dále stojí za zmínku podpora pouze dual-channel pamětí, naštěstí výrobci v záplavě tri-channel kitů nezapomínají ani na dvoukanálové varianty a tak to příliš nezabolí. Rozdílná je rovněž patice, místo LGA1366 (Bloomfield) bude představen mainstreamový LGA1156.

Lynnfield je očekáván v třetím kvartále roku 2009, procesory by měly mít cenu stanovenou na hodnotu pod $200. Čínský Chiphell se již dostal k předprodejnímu kusu a provedl několik testů, o jejichž výsledku více než výmluvně vypovídají obrázky níže.

Lynnfield

Lynnfield

Lynnfield

CS24

Těžko z těchto testů něco soudit, chybí možnost srovnání s Core i7, zajímavější je ale jméno, které program CPU-Z tomuto procesoru přidělil. Pokud je Core i7 high-endový produkt a Core i5 mainstreamový Lynnfield, co potom bude (a bude-li vůbec) Core i6? Zatím to vypadá, že jádro Havendale, které přinese IGP v procesoru.

Zdroj: Expreview

Autor článku