Hlavní navigace

Lze na pozadí Metra dostat obrázek? [Windows 8]

8. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Osobně vidím smysl v tom, že na pozadí Metra nemůžeme dát libovolný obrázek, ale zdaleka ne všichni s touto filosofií souhlasí. Microsoft nám v Consumer Preview dovoluje lehce pozměnit barvy, případně vzor, který vidíme na pozadí hlavní obrazovky Start. Kromě několika lehkých úprav nám další uživatelská nastavení zůstávají odepřena, takže se musíme smířit s tím, že se nám osmičky moc neotevírají a hrají si na netykavku. Metro nám z principu nedovolí vrhnout se do tuningu po hlavě, ale díky třetím stranám se alespoň doberete k základním úpravám, u nichž byste prostě čekali, že vám je systém běžně povolí.

Tip: ViStart vám do Windows 8 CP vrátí nabídku StartViStart vám do Windows 8 CP vrátí nabídku Start

Ani v telefonech s Windows Phone nemůžete měnit pozadí hlavní obrazovky. Prostor pod dlaždicemi vyplňuje bílá nebo černá barva, obrázek si dáte jedině na zamykací obrazovku. Podobně to mají osmičky, jen jsou u pozadí hlavní obrazovky o něco benevolentnější – nabízí více barevných podkladů a vzory. Jde o to, zda se obrázek do Metra v první řadě vůbec hodí. Dlaždice jej z velké části překryjí, takže na něj pořádně není vidět. Ikony na ploše slouží také jako deštník, jen nezaberou toliko prostoru. Neprůhledné dlaždice ovšem nevybíravě zaplní velký kus prostoru.

Proč nepovolit obrázky na pozadí Metra?

Consumer Preview představil novou funkci pro lepší orientaci v Metru, a sice oddálení, při němž pěkně vidíte všechny skupiny dlaždic vedle sebe. Právě tento pohled na věc vám může otevřít oči. Člověk si často pořádně neuvědomí, kolik prostoru dlaždice dohromady zabírají. Hlavní obrazovka už nemá pevně dané rozměry jako plocha v desktopovém režimu, naopak je flexibilní a přesně reaguje na naše potřeby. Když pár aplikací přidáme, nenápadně se roztáhne, abychom měli dost místa. A stejně tak se zase smrští, aby nám případný prázdný prostor nepřekážel.

Proměnlivá velikost je velkým nepřítelem statického obrázku, který má neměnné rozměry. Jestli by vám v jednu chvíli pozadí Metra vyplňoval tak akorát, po přidání několika aplikací už by nemusel velikostně dostačovat. Buď vám vznikne prázdná mezera v prostoru, nebo by se obrázek mohl třeba vložit znovu, takže jej byste jej vedle sebe viděli i několikrát. Takový estetický zážitek by upřímně za moc nestál. Opakující se obrázek by na sebe ve většině případů nenavazoval, ostré přechody mezi snímky by o to víc bily do očí. Takže jak jsem řekl, osobně si myslím, že nemít na pozadí Startu obrázek s pevnými rozměry má své opodstatnění.

S nástrojem My WCP Start Screen Customizer si přesto v případě zájmu můžete zkusit, jak by vaše instalace Windows 8 Consumer Preview vyhlížela, kdyby Microsoft dovolil tapetu změnit. Aplikaci stáhnete z francouzské stránky My 7 Apps:

My WCP CharmBar Customizer

Program nevyžaduje instalaci, rovnou jej spusťte.

Něco jako český překlad byste tu samozřejmě hledali marně, bez vysvětlivek se i tak obejdete. Pokud chcete na pozadí Startu nalepit tapetu, klepněte na obrázek v hlavním okně:

Doporučená velikost vás zřejmě zarazí, souvisí však s tím, kam až se může hlavní obrazovka v Metru roztahovat. Aby nedocházelo k častému opakování snímku na pozadí, vyberte tapetu ideálně o rozměrech 3500 × 800 pixelů. (Otázkou zůstává, kde ji najít, že?)

Náhled vám ihned napoví, jak se bude tapeta v Metru vyjímat. Žádné změny se ale v systému neprojeví, dokud je nepotvrdíte tlačítkem Apply new settings. V tu chvíli se dá program do práce.

Klepnutím na tlačítko Done dojde k odhlášení, přičemž po opětovném přihlášení byste měli spatřit výsledek.

Pakliže povolíte předvolbu Enabled colored background, bude pozadí barevné, v opačném případě nikoli. Ani jedna varianta nicméně není zrovna dokonalá, ovšem barvičky celkovému dojmu nijak nepomáhají, spíše naopak:

Zatím radši bez obrázku

Jistě se nejednou budete potřebovat vrátit na úplný začátek, což provedete pomocí Restore original settings. Jistě jste si všimli, že můžete upravovat barvy pozadí a textů, které se v Metru nachází. U každé kategorie najdete napsané, který prvek ovlivňujete. Sekce Tiles třeba zasahuje do vzhledu dlaždic.

CS24

Výsledek je zatím přinejlepším rozpačitý. Velmi ruší neprůhledná lišta pod dlaždicemi, což v takovém Developer Preview šlo elegantně obejít. Consumer Preview je prozatím docela oříšek, který spatřil světlo světa teprve před týdnem. I vzhledem k tomu faktu budete muset omluvit prozatímní kvalitu aplikace i její schopnosti. Jde o narychlo spíchnuté řešení a můžeme jen doufat, že se v blízké době dočkáme něčeho malinko lepšího. Zatím si na obrázek na pozadí Metra raději nechte zajít chuť. Možná se Microsoft ustrne a ve finále ho půjde vyměnit stejně jednoduše jako na desktopu.

Aktuálně nám ale podtrhává nohy a ani třetí strany nedokáží zázraky. Jak vidíte, vývojáři s filosofií Microsoftu bojují urputně, avšak zatím prohrávají.