Hlavní navigace

Lze se vrátit z Windows 10 Pro na edici S? Ano, ale ztratíte všechna data na úložišti

19. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z prvních počítačů, který obsahuje novou edici Windows, je Surface Laptop představený začátkem května. Jak bylo čerstvě odhaleno, zajímavostí je na něm více. Striktně negativním zjištěním je, že se jedná o zařízení skoro neopravitelné. Může za to design, podle slov redakce iFixit se jedná o „lepidlové monstrum“. To neslyšíme vůbec rádi.

Dalším specifikem je zmíněný Windows 10 S. Zatím je možné z něj bezplatně přejít na Windows 10 Pro. Jak se ale laptopy začaly dostávat do rukou prvním zákaznicím a zákazníkům, začaly se množit dotazy na opačný proces. Je možné se vrátit z edice Pro na edici S? Odpověď je samozřejmě kladná, jen ten proces není tak jednoduchý jako v opačném případě.

MMF24

Upgrade spočívá v pár klepnutích – můžete jej koupit přímo ve Windows Storu. Přechod na edici S vyžaduje čistou instalaci (pro naše potřeby bychom jej mohli označit za downgrade). Microsoft pro Surface Laptop čerstvě zveřejnil instalační obraz, který má dokonce 9 GB, jak tvrdí MSPoweruser. Tento obraz převedete na instalační flash disk a můžete provést přeinstalaci.

Microsoft Surface LaptopMůžete ovšem také vytvořit vlastní zálohu oddílu předtím, než provedete upgrade na Windows 10 Pro. Znamená to ovšem, že budou ztracena uživatelská data. Své aplikace budete muset nainstalovat znovu.