Hlavní navigace

Má se AMD bát? Nová GPU Intelu se mohou vyrovnat architektuře Radeonů a mají vysoké takty

Sdílet

Zdroj: Intel
Desktopová grafika nové generace Intel Arc s architekturou Battlemage se objevila v databázi Geekbench s taktem pomalu se blížícím ke 3 GHz.

Na konci roku nebo nejpozději začátkem roku 2025 by měl Intel přinést druhou generaci svých herních grafických karet Arc. Jejich předchozí generace Alchemist trpěla různými chybami (přetrvává například vysoká spotřeba mimo zátěž) a má méně zralý ekosystém než konkurenti, ale i tak je to nejpovedenější (a zatím jediný použitelný) pokus vyrobit alternativu ke grafikám GeForce a Radeon. Nová generace Battlemage by to snad mohla dotáhnout dál.

První ukázku schopností GPU Battlemage vlastně už Intel vydal, protože tato architektura je použitá jako integrované GPU v nových mobilních procesorech Lunar Lake, které se začaly prodávat tento týden v prvních noteboocích. Lunar Lake má 1024 shaderů architektury Xe2 LPG (což je interní značení, samostatná GPU Battlemage budou mít architekturu Xe2 HPG) a zdá se, že dokáže konkurovat architektuře RDNA 3.5 v předtím vydaných Ryzenech AI 300 od AMD. Výkon obou řešení s konfigurací 1024 shaderů je hodně blízko a minimálně v některých benchmarcích Intel i vede, i když Lunar Lake k tomu možná pomáhají rychlejší paměti.

Toto ale naznačuje, že by grafiky Battlemage mohly být úspěšné i v samostatném provedení pro desktop a aktuálně se k tomu objevil další únik benchmarku GPU Battlemage, podle kterého tyto grafiky zřejmě dosáhnou velmi slušných taktovacích frekvencí, což by mohlo o dost zlepšit jejich konkurenceschopnost proti Alchemistu.

Desktopové GPU na 2,85 GHz

V srpnu se na internet dostaly informace o grafice Battlemage se 14 Xe Core (1792 shadery), což zřejmě byla ořezaná verze GPU s 20 Xe Core (2560 shadery). Teď se Battlemage objevilo znovu, ale v databázi benchmarku Geekbench, a tentokrát už je to zřejmě karta s plnými 20 Xe Core a 2560 shadery aktivními. Geekbench tuto šířku reportuje jako 160 „Compute Units“. Toto číslo patrně odpovídá počtu EU, což je starší způsob značení jednotek v grafikách Intelu, v Battlemage má ale jedna EU zřejmě 16 shaderů místo dřívějších 8.

Nejzajímavější údaj je ale frekvence, kterou Geekbench u GPU rozpoznává – podle jeho detekce je takt GPU 2850 MHz. Mohlo by asi jít o takt boostu, který má GPU stanovený, ale i tak to vypadá docela nadějně. Relativně nízké frekvence omezovaly výkon GPU Alchemist a vyřešení tohoto problému by mohlo hodně pomoci.

Podle detekce Geekbench má GPU asi 12 GB paměti (což by znamenalo 192bitovou paměťovou sběrnici), patrně by tedy mělo jít o mainstreamovou kartu, jak ostatně vypovídá i počet výpočetních jednotek. Battlemage podle úniků má umět frekvenci pamětí 19,0 GHz, což by kartě dalo propustnost 456 GB/s.

Grafika Intel Battlemage G21 v Geekbench

Grafika Intel Battlemage G21 v Geekbenchi

Autor: Geekbench browser

GPU je desktopová karta, protože bylo testované s procesorem Intel Core i5–13600K v desce MSI Pro Z790-A Wifi. Hlásí se jako Intel Xe Graphics RI a není jasné, zda jde o nějaký ES vzorek, nebo už konfiguraci, která bude reálně vydána, protože finální jméno u grafik nastavují až ovladače (mohlo by být třeba Arc B750). Podle PCI ID 8086:E20B by mělo jít o GPU „Battlemage G21“ či BMG-G21.

BMG-G21 by asi mohla být relativně levnější varianta Battlemage. Není jasné, zda bude generace Battlemage mít také ještě levnější lowendový model jako generace Alchemist (karty jako Arc A380 s čipem ACM-G11). Podle starších zpráv by ale snad měla existovat výkonnější verze v podobě čipu BMG-G31. Ten má zřejmě opět 32 Xe core, což by dávalo 4096 shaderů, a 256bitovou šířku pamětí. Díky vylepšené architektuře, vyšším frekvencím GPU a také pamětí GDDR6 (při 19,0 GHz by se dosáhlo propustnosti 608 GB/s, při 20,0 GHz pak 640 GB/s) by grafiky s tímto čipem měly mít výrazně lepší výkon, než jakého dosahovaly modely Arc A770.

KL24

Kdy tyto grafiky vyjdou, není ještě úplně jasné, ale podle různých zákulisních zpráv je Intel chce vydat ideálně před koncem listopadu, aby ještě stihly předvánoční nákupní sezónu. Toto se opět objevilo v informacích, které údajně zástupci Intelu sdělili na semináři pořádaném v létě Asusem. Tyto grafiky by se tedy mohly na trh dostat možná ještě před koncem roku. Jak zajímavé ozvláštnění nabídky to nakonec bude, uvidíme.

Zdroje: VideoCardz, Geekbench