Hlavní navigace

Mac App Store: všechny aplikace na jednom místě (zkušenosti)

18. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Portály s aplikacemi máme rádi. Usnadní život, omezí zdlouhavé vyhledávání na internetu a hlavně bude veškerý software spravován a aktualizován z jednoho místa. Pochopily to systémy pro smartphony, linuxové distribuce a v lednu to pochopil také Apple. Mac App Store je desktopová varianta App Store, který určitě znáte z iOS.

Nejedná se tedy o revoluci, nýbrž jen správný krok. Vždyť jablečný svět už jeden velký softwarový portál poznal – herní platformu Steam. Ta je dostupná i na počítačích s Windows, kde dosud oficiální „Marketplace“ také chybí. Po svém to vyřešil Intel se systémem AppUp (pro Windows a MeeGo), ten se ale více zaměřuje na netbooky.

Uživatelé ale chtějí univerzální portál, kde si stáhnou veškerý software včetně her, placený i bezplatný a pokud možno s dalšími benefity. Tím je přenositelnost aplikací v rámci jednoho účtu (na více počítačích), občasné akce a slevy, jednoduché aktualizace a přehledný katalog. Jak tyto parametry splňuje Mac App Store?

Jednodušší to být nemůže

Pokud máte nainstalován OS X 10.6.6. ve správci aktualizací najdete nový 115MB update. Ano správně, jedná se o Mac App Store.

Mac App Store

Po restartu se v docku objeví známá kulatá modrá ikonka z iOS. Mac App Store rychle naskočí a na hlavní stránce zobrazí nejžhavější aplikace a novinky. Portál má celkem pět záložek: doporučené aplikace, žebříček nejlepších, rozčlenění do kategorií, zakoupené a aktualizace. Stejně jako v iOS, avšak záložka se zakoupenými aplikacemi střídá vyhledávač. Top Charts skrývají žebříčky nejlepších placených a bezplatných aplikací

Mac App Store Mac App Store

Záložka Kategorie je rozdělena do 21 témat, každé vypíchne jednu aplikace už na hlavní obrazovce. Pokud už máte některé aplikace v počítači nainstalované běžným způsobem, v Mac App Store se objeví u jejich ikony „Installed“. Avšak mezi nainstalovanými/zakoupenými aplikacemi chybí.

Mac App Store Mac App Store

Detaily aplikace nepřekvapí. Kromě základních informací o verzi, velikosti a vydavateli v nich najdete krátkou anotaci, několik screenshotů (bez toho nemají podobné portály smysl) a uživatelské recenze / hodnocení. Do nich můžete přispět i vy, ale až po nainstalování aplikace. K tomu už však potřebujete být přihlášení pod svým Apple ID (přímo v programu můžete vytvořit nový účet).

Mac App Store

Velkou výhodou je správce aktualizací na jednom místě. Zatím se mi nepodařilo nasimulovat stav, aby program připravil více updatů najednou. Takže není jasné, jestli se data pro více programů načítají současně, nebo až postupně.

Mac App Store Mac App Store

 

Aplikace se po nainstalování ihned objeví v docku. Toto chování není možné ovlivnit, ale na druhou stranu je jednodušší ikonu z lišty vyhodit, než ji tam dodatečně přidávat.

Mac App Store

Když se objeví update, ikonku Mac App Store zvýrazní červené kolečko s počtem aktualizací, po kliknutí vás ihned přenese na záložku Updates.

Mac App Store

A to je vlastně vše. Mac App Store je přesně takhle jednoduchý. Na pár kliknutí vyhledat aplikaci, zaplatit nebo rovnou stáhnout a pak už jen čas od času odsouhlasit její aktualizaci.

Výhody a nevýhody Mac App Store

Hlavním rysem obchodu je jednoduchost. To je silnou stránkou i slabinou. Silnou proto, že vás nic nezdržuje, ovládání je intuitivní a portál si zvyknete používat opravdu rychle. Jenže přímo v App Store nemůžete aplikaci ani odinstalovat. Musíte ji najít v kořenovém adresáři a přesunout do koše. Pak se změny projeví i v App Store (placené zůstanou nadále v seznamu jako instalovatelné).

Rovněž omezená je i nabídka aplikací. Apple se chlubí asi tisícovkou položek. Jenže kvůli tomu, že nepovolil zkušební verze, některé programy jsou zde v placené a pak bezplatné/osekané verzi Lite. Jednak to portál znepřehledňuje a pak se tím Apple nejspíš ohání při zveřejňování počtu aplikací v portálu.

Vývojáři zatím nemají povinnost distribuovat software přes App Store, tradiční instalačky .DMG budou fungovat nadále (zřejmě i v OS X Lion). V App Store citelně chybí profi nástroje (Photoshop, Final Cut Pro), ale také bezplatné prohlížeče webu nebo kecálek Adium. U internetových nástrojů to mrzí dvojnásob, Safari a iChat nemusí vyhovovat všem.

Česká verze App Store má méně aplikací, Američané mají v nabídce i dospělé hry jako Call of Duty 4 (avšak předraženou). Naopak samotný Apple tlačí ceny svých aplikací proklatě nízko, viz tabulka.

Aplikace Typ Cena (běžná) Cena (App Store)
iMovie 11* video editor 14,99 USD 49 USD
iPhoto 11* foto editor 14,99 USD
Garage Band 11* skládání hudby 14,99 USD
Aperture 3 pokročilý foto editor 79,99 USD 199 USD
Numbers 09** tabulkový editor 19,99 USD 79 USD
Pages 09** textový editor 19,99 USD
Keynote 09** prezentace 19,99 USD

* prodává se jen jako balík iLife 11 (iMovie, iPhote a GB dohromady)

** prodává se jen jako balík iWork 09 (Numbers, Pages a Keynote dohromady)

Aplikace z iWork a iLife nabízí samostatně, takže můžete koupit, jen co potřebujete. Ale i celková suma je nižší než retail verze. Na druhou stranu balíček iLife je neúplný, chybí totiž iDVD a iWeb. Snižování cen se chytli i jiní, třeba parádní bitmapový editor Pixelmator za 29,99 USD (předtím stál 59 USD). Na druhou stranu někteří další vývojáři takto pružně nereagují a snaží se „vytřískat“ dolary, dokud to jde (chybí konkurence).

Velkou výhodou je, že nákup aplikací se váže na uživatele, nikoliv počítač. Až si koupíte nový stroj, nebudete muset software kupovat znovu. Někteří vývojáři ovšem zapomínají využít ochrany licence a zakoupenou aplikaci můžete nainstalovat na více počítačů současně. Crackeři už prý také prolomili ochranný systém App Store, takže pirátit bude moci kdokoliv. Viz PCWorld.

MMF24

Na každou dobrou vlastnost Mac App Store tedy připadne i jedna špatná. Obecně musím pochválit trend, který se měl na desktopech objevit už dávno. Teď jen naučit vývojáře směřovat své instalačky na servery Applu místo těch svých. Do té doby bude Mac App Store jen zajímavou platformou, kde občas chytíte nějakou slevu, ale ve správě aplikací zůstane nepořádek. Vůbec bych se nedivil, kdyby Apple v příštích verzích OS X úplně znemožnil spuštění/instalaci aplikací mimo App Store. V iOS tento systém bez problémů funguje a piráti si beztak najdou svůj jailbreak a desktopovou Cydii.

Otázka zní, kdy se trendu chytne Microsoft? Na mobilním poli udělal pokroky, dostane se Marketplace do Windows 7 v některém Service Packu, nebo až v nových Windows?