Hlavní navigace

MacBook Air: to se hned tak nevidí

14. 9. 2009

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy

+ kovové provedení
+ výborné a tiché chlazení
+ výkon a výdrž
+ hmotnost a mobilita
+ malý a lehký adaptér

- jeden USB konektor
- redukci pro externí monitor nutno přikoupit

Rychlé parametry
Procesor Intel Core 2 Duo (2,13GHz)
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 120 GB / SSD
Displej rozměry/rozlišení 13,3" / 1 280 x 800
Rozměry 325 x 227 x 4-19 mm
Hmotnost 1,34 kg
Cena 46 000 Kč

Po přechodu celé jablečné platformy na procesory Intel zmizel z nabídky tohoto kalifornského výrobce malý notebook. Ten měl dříve v nabídce také malý 12" model v každé řadě svých notebooků - jak mezi profesionálními PowerBooky, tak i mezi uživatelskými iBooky. Jistou náhradu dostaly tyto ukončené modely teprve v roce 2008, kdy byla představena první generace MacBook Air: celohliníkového notebooku s úhlopříčkou 13,3" (tedy stejnou, jako mají ostatní MacBooky a základní model MacBooku Pro) a velmi štíhlým tělem. Snad každý z vás si jistě vzpomene na první reklamu, ve které je MacBook Air ubytován v obyčejné papírové obálce.

Tenký a nerozbitný

Celohliníkové tělo hodně klame svými křivkami. Přestože v nejširší své části má notebook šířku téměř dva centimetry, rozhodně byste to do něj neřekli. V nejtenčí části má totiž čtyři milimetry a pokud vezmete do ruky měřidlo, zjistíte, že spodní hrana s touchpadem leží nad deskou pracovního stolu méně než devět milimetrů.

Velmi tenký je také samotný displej: ve své nejšiřší části měří šest milimetrů. Vinou toho nebylo možné osadit podsvícení za celou plochou displeje, ale displej je podsvícení jako dříve ze spodní a horní strany - tedy samozřejmě prostřednictvím LED diod. Takto realizované podsvícení není sice stejně rovnoměrné, jako v případě například MacBook Pro, stále však překonává většinu běžné konkurence.

Klávesnice, porty

Z pohledu uživatelského komfortu při běžné práci jsme se nedočkali žádného prohřešku: plnohodnotná podsvícená klávesnice známá z ostatních profesionálních MacBooků je stále stejně výborná, místo zbylo i na obrovský multidotykový touchpad. Je skvělé, že u Applu pochopili, že velikost plochy touchpadu jde ruku v ruce s komfortem používání. Touchpad je doplněn o klasické tlačítko.

Možná se ptáte, proč zde výrobce neosadil novější skleněný touchpad z MacBooku Pro, který je sám jedním velkým tlačítkem. Odpověď je jednoduchá: je to kvůli prostoru. Tělo notebooku je v těchto místech široké přibližně osm milimetrů a celý prostor pod touchpadem a plochou před klávesnicí je vyplněn akumulátorem. Ano, v těch několika málo milimetrech volného místa je umístěn akumulátor a pro vysoký skleněný touchpad zde zkrátka není místo. A jistě uznáte, že dávat jej sem za cenu zmenšení kapacity baterie by byl holý nerozum.

S jedním USB přežijete

Dostáváme se k portům. V tenkém těle nezbylo mnoho místa pro velké experimentování a proto si uživatel musí vystačit s jedním USB konektorem, zvukovým výstupem a konektorem pro připojení externího monitoru. Porty jsou ukryty pod výklopnými dvířky v pravém boku notebooku.

Na první pohled se může zdát konektorová výbava velmi chudá, vzhledem k zamýšlenému použití Airu jako ultrapřenosného zařízení to však tak špatné není. Díky vestavěnému Bluetooth a skutečnosti, že všechny bezdrátové myši a klávesnice z nabídky Apple (i jiných výrobců) jsou vybaveny právě touto technologií, není zapotřebí obsazovat jediný USB port těmito periferiemi. Na cestách tak zůstává port stále volný například pro fotoaparát, externí pevný disk nebo dodávanou síťovou kartu. V kanceláři je pak nejvýhodnější (to však platí u všech notebooků bez výjimky) mít všechny USB periferie připojeny do USB rozbočovače a do notebooku zapojit pouze jediný kabel. Při několika týdenní zkušenosti s tímto notebookem jsem nenarazil na situaci, kdy by se mi USB portů nedostávalo - nutno však poznamenat, že Bluetooth myš používám i s jinými notebooky.

Videokonektor je standardní mini DisplayPort a podporuje jak analogový, tak i digitální výstup signálu včetně podpory pro HDCP. Je však obrovská škoda, že alespoň základní adaptér na DVI nedodává výrobce společně s notebookem. Naštěstí máme DealExtreme.com, kde lze objednat příslušný adaptér za pár desetikorun i s poštovnými.

Když tak ale koukám do útrob rozebraného MacBook Air (přístup do něj je velmi snadný), místo pro druhý USB port tam zkrátka vidím. Škoda...

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

O displeji jsme již hovořili v souvislosti s jeho podsvícením. To je dostatečně silné i pro velmi světlé místnosti. A přestože je displej lesklý, není kryt superlesklým sklem jako například nové MacBooky Pro a nabízí tak o poznání méně odlesků.

Velké překvapení nastalo při použití displeje na přímém slunci. Díky reflexní vrstvě za displejem je obraz viditelný i bez zapnutého podsvícení! Musíte však nechat sluneční paprsky dopadat přímo na displej.

Z pohledu rozlišení nabídne displej klasiku v podobně 1 280 x 800 obrazových bodů. Osobně bych na stejné úhlopříčce přivítal rozlišení větší, s postupujícím věkem a postupným zhoršováním zraku mi však takto velké body přestávají vadit.

Jediný reproduktor je ukrytý v těle notebooku pod klávesnicí na pravé straně a přestože je monofonní, hraně překvapivě silně a kvalitně. Zkrátka je reproduktované hudbě skvěle rozumět i při nejvyšší úrovni hlasitosti.

Klasika i SSD

MacBook Air je k dispozici ve dvou motorizacích. V první jsou data uložena na pevném disku o velikosti 1,8" s 4 200 otáčkami za minutu a kapacitou 120GB, v druhé pak na paměťovém SSD disku. My jsme měli pro test k dispozici druhou variantu.

První varianta je pochopitelně levnější a přestože mechanický disk nepatří k žádným výkonnostním přeborníkům (průměrné rychlosti čtení se pohybují nad hranicí 35 MB/s), především pod novým operačním systémem Mac OS X 10.6 nijak výrazně práci s počítačem nezpomaluje. Jedná se zkrátka o klasiku ve třídě ultrapřenosných notebooků zcela běžnou.

To model s SSD je zcela jiné kafe. Disk nabídne rychlost čtení okolo hranice 100 MB/s, zápis dat pak zvládá na hodnotách přesahujících 45 MB/s. Pokud k tomu přičteme v podstatě nulovou přístupovou dobu, dostaneme pod ruky ďábelsky rychlý stroj, na kterém se aplikace spouštějí v podstatě okamžitě, odezvy jsou špičkové. Podle našich zjištění není rozdíl mezi SSD a diskovou verzí z pohledu výdrže na akumulátory patrný a obě motorizace vydrží stejnou dobu.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Současný MacBook Air je k dispozici se dvěma procesory: slabší obsahuje Core 2 Duo SL9400 taktovaný na frekvenci 1,86 GHz, silnější pak Core2Duo SL9600 na frekvenci 2,13 GHz. S touto rychlostí je MacBook Air plnohodnotným přenosným počítačem který nejenže nechává za sebou kteréhokoli z CULV konkurentů, ale snese srovnání s kterýmkoli plnohodnotným notebookem. Je pravdou, že teňounký a lehký Air má výkonu na rozdávání a rozhodně vás nebude omezovat ani při náročné práci.

Zcela bezproblémový je například střih videa včetně snímků ve FullHD, stejně jako náročnější grafické operace. Vlastně ne, ze zde jedno omezení: osazené 2 GB paměti nelze dále rozšířit. To je bohužel daň za tenkost, protože se do počítače již nevešel klasický velký slot pro paměť a paměťové moduly jsou napevno napájeny přímo na základní desku. Jsou však osazeny v dvoukanálovém zapojení a nabízejí tak nejvyšší možnou rychlost.

 

 

Z toho těží především integrovaná grafická karta Nvidia GeForce 9400M, která z hlavní paměti sdílí až 256 MB paměti. Grafická karta je dostatečně rychlá pro mobilní použití, s její pomocí je možné přehrávat HD videa bez viditelného zatížení procesoru, stejně tak ji používá také samotný operační systém pro akceleraci nejrůznějších operací.

Tichý a chladný

MacBook Air je velmi tichý notebook. Po pravdě řečeno je tišší, než drtivá většina současných Atomových minibooků, ve kterých se na rozdíl od Airu nemá co zahřívat. Ventilátor se točí neustále, do hodnoty přibližně tří tisíc otáček je však zcela neslyšný - a pro pořádek dodám, že při běžné práci se počet otáček pohybuje okolo hodnoty 2 000 otáček.

Tím se dostáváme k teplotám. Zatímco majitelé předchozí generace si stěžovali na teploty, nová generace je na tom o poznání lépe. Teplota povrchu si při delší práci pohybuje od 30 stupňů celsia (v prostoru dlaní) do 38 stupňů celsia (v zadní části mezi klávesnicí a kloubem displeje). Ve spodní části hliníkového těla se teplota pohybuje okolo 37 stupňů celsia, tudíž na kolenou ani nepříjemně nestudí, ani bolestivě nepálí. Zkrátka ideál.

K drobnému nárůstu teploty v oblasti dlaní dochází pouze v průběhu aktivního nabíjení, v této době stoupá teploty k 35 stupňům.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

V oblasti bezrátové konektivity by se mnozí výrobci mohli od Applu učit, jak se to dělá. Ten totiž běžně vybavuje své notebooky bezdrátovými kartami s podporou nejnovějšího standardu IEEE 802.11n včetně podpory obou pásem 2,4 GHz i 5 GHz. Pokud tedy máte patřičně vybavený přístupový bod, můžete přenášet data opravdu rychle a bez rušení z okolí.

Použití Bluetooth ve verzi 2.1 včetně EDR již již drahně let naprostou samozřejmostí.

Šetřit umí

Akumulátor je umístěný uvnitř těla notebooku a přestože výrobce tvrdí, že je nevýměnný, lze jej vyjmou za méně než jednu minutu (to však neznamená, že byste to měli provádět). Akumulátor je velmi tenký a odhadem vyplňuje 70% veškerého volného prostoru v notebooku. Jeho udávaná kapacita je 40 Wh.

Z pohledu výdrže je MacBook Air schopen zajímavých výkonů. Naše verze vybavená silnějším (a patřičně žravějším) procesorem dokázala pracovat na akumulátor tři hodiny v případě žádného šetření (s plným podsvícením displeje, Bluetooth připojenou klávesnicí a myší, aktivní Wi-Fi v pásmu 5 GHz), čtyři hodiny s využitím redakční metodiky (poloviční jas displeje, bez periferií a při prohlížení webu) a rovných pět hodin při vypnutí bezdrátových sítí.

To jsou skvělé výsledky na počítač, který váží pouze 1,34 kg a nabízí plný a ničím nedegradovaný výkon. Notebooky Apple zkrátka ruku v ruce s operačním systémem Mac OS X zkrátka spořit umí.

Dodávaný software, Zhodnocení

V MacBooku Air jsme již proháněli nejnovější operační systém Mac OS X Snow Leopard. Ten je běžnou součástí všech v současnosti prodávaných Maců a společně s ním dostanete zdarma také pokročilý multimediální balík iLife 09. Ten nabízí skvělé aplikace pro střih videa, práci s fotografiemi, tvorbu webu i komponování hudby. Není cílem této recenze popisovat jablečný systém dopodrobna: pokud se tedy chcete o tomto světě dozvědět více, navštivte stránky magazínu SuperApple.cz.

Na cesty to nejlepší

MacBook Air je výborný počítač na cesty. Je lehký tak, že jej v aktovce nepocítíte. Je tenký tak, že snadno vklouzne mezi dokumenty. Je pevný tak, že jej můžete použít jako příruční zbraň v případě napadení. A navíc vám poskytne výkon a pohodlí k práci bez kompromisů. Za toto vše a i za skvělou cenu v poměru k užitným vlastnostem si redakční ocenění rozhodně zaslouží.

Poznámka: ano, cenu považujeme u tohoto notebooku ze velmi dobrou. Za základní model zaplatíte 38 000 Kč, za nejvyšší z SSD diskem pak 46 000 korun. Za tuto cenu srovnatelný notebook na trhu neseženete: takhle tenký, lehký, výkonný a nerozbitný notebook nikdo jiný v nabídce nemá. A závěrem citát jednoho z kolegů: "teda, vyrobit tohle Sony řadě Vaio, tak by si za to řekl s přehledem osmdesát tisíc bez daně". A vystihl to naprosto přesně...

[pagebreak title=Kompletní fotogalerie]

KL24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Apple MacBook Air

Cena 46 077 Kč
Zapůjčil CDS (www.apple.cz)
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.

Specifikace

Procesor Intel Core 2 Duo (2,13 GHz)
Operační paměť (vestavěná) 2 GB (DDR3)
Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
Pevný disk (velikost) 120 GB
Pevný disk (rychlost) SSD
Pevný disk (typ připojení) ZIFS
Optická mechanika (typ) není
(volitelná externí SuperDrive DL (DVD+-R DL/DVD+-RW/CD-RW))
Optická mechanika (rychlost) 8x
Velikost displeje (palců) 13,3
Rozlišení displeje (bodů) 1 280 x 800
Grafická karta Nvidia GeForce 9400M
Grafická paměť sdílená
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 2.1 (EDR)
Mobilní komunikace není
Operační systém Mac OS X 10.6
Porty (s výjimkou USB) 1x Mini DisplayPort, 1x RJ-45 (via USB redukce), 1x audio
Počet USB portů 1
Slot pro karty není
Rozměry 325 x 227 x 4-19 mm
Hmotnost 1 348 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů (v závorce jsou uvedeny pro srovnání hodnoty MacBook Pro 17")

Geekbench (celkem, body) 2 629 (3 845)
Geekbech (Integer, body) 2 118 (3 324)
Geekbech (Memory, body) 2 426 (2 684)
Geekbench (Stream, body) 1 714 (1 798)
Geekbench (Floating, body) 3 520 (5 764)
Xbench (CPU, body) 146,61 (150,5)
XBench (Memory, body) 201,68 (181,64)
XBench (OpenGL, body) 68,65 (149,53)
XBench (UI, body) 148,88 (350,86)
XBench (Disk čtení / zápis, MB/s) 96,28/42,34 (52,35/54,23)
Výdrž web* (čas) 3:56
Výdrž kancelář** (čas) 4:49
Výdrž multimédia*** (čas) 4:12

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní