Hlavní navigace

Machete Video Editor Lite: editace videa na doma

22. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Máte-li nějaké zkušenosti s Windows Movie Makerem, pak jistě uznáte, že výsledek často nedosahuje takové kvality, jakou byste si představovali. Editace může být při stříhání větších záznamů dosti kostrbatá a zorientovat se v „odstřižených“ kusech videa vám ukrádá drahocenný čas, který by se dal věnovat kreativní práci. Machete Video Editor je prostší – co se vám nelíbí, jednoduše vyhoďte.

Zvládne to i flash a po cestě nic neztratí

Bezztrátový editor Machete stáhnete na této adrese. I když se jedná o odlehčenou free verzi, stříhání videa s ní zvládnete bez problémů. Osekaná je bohužel editace zvukových stop, takže pracujete-li např. s videoklipem, na přidání audio záznamu si budete muset sjednat jiného pomocníka. Pakliže si tedy nechcete připlatit za plnou verzi Machete, která vás přijde na dvacet dolarů.

Machete se snaží jít cestou jednoduchosti, takže na rozdíl od většiny programů pro editaci videa vám nenabídne možnosti komprese, konverze nebo jakékoliv nastavení kvality výstupu. Jak video vložíte, tak jej po provedených úpravách dostanete zase zpět. Podporovány jsou základní video formáty/kontejnery jako AVI, WMV a FLV ale i např. DVD formát VOB. Jak již bylo zmíněno, ve verzi Lite neuspějete s MP3, MP4, WMA a WAV.

Vše na malém ovládacím panelu

Teď tedy k samotné střihačské praxi. Video vložíte přes nabídku File > Open nebo prostým tahem myši metodou drag-and-drop. V dolní části okna na liště, která je nejblíže dolní hraně, najdete ovládací prvky pro pohyb ve stopě. Kromě klasického PLAY/STOP/PAUSE se pohybujete hlavně mezi jednotlivými snímky (frame) – tlačítka Next/Previous frame. Pro označování a stříhání celých pasáží jsou pak důležité tzv. key frames, což jsou jakási záchytná místa, mezi nimiž proběhne proud snímků, který mezi dvěma key frames vymění všechny obrazové body. Pro přesun mezi nimi využijete tlačítek s ikonami klíče Previous/Next Key Frame.

Pozn.: Při přechodu mezi dvěma snímky totiž nedochází k přepisu všech obrazových bodů, ale jenom těch, u kterých dojde ke změně. A to pokud možno co nejúsporněji tak, aby došlo k co nejefektivnějšímu vyvážení mezi nároky video stopy na zdroje a kvalitou, která je ještě lidským okem viditelná.

Pro přesun na přesné místo ve stopě pak slouží časová osa, případně tlačítko Jump to time.

O jednu lištu výš se nachází funkční tlačítka pro editaci. Volbu intervalu, který je třeba z celku vystřihnout, provedete pomocí tlačítek Set the beginning/end of the selection, vcelku praktické je použití klávesových zkratek „[“ a „]“ (na české klávesnici tedy znaky „ú“ a „)“). Vybranou část odstraníte tlačítkem Delete the selection s ikonou červeného křížku, příp. ji můžete vyjmout (Cut - ikona nůžek) nebo zkopírovat (Copy) a vložit do jiné části stopy pomocí Paste. Vybraný úsek uložíte pomocí tlačítka s ikonou diskety.

S výhodou se tak vyhnete zmatečnému skladování různých útržků filmu, protože paměť vám dovolí uchovávat jen jednu část, s níž musíte ihned nějak naložit. Do stopy můžete vložit i úplně jiný soubor – příkaz Edit > Insert a file at the current position. Tento ovšem musí mít stejné vlastnosti (tj. rozlišení apod. ) jako soubor, do něhož vkládáte.

Úprava tagů, ukazatele a informace o souboru

Editaci vám usnadní indikátor v pravé dolní části, v němž najdete informace (shora) o čase aktuální pozice, velikosti souboru, celkové délce stopy a délce aktuálně označené části. V nabídce File > File Information se pak můžete seznámit s podrobnějšími údaji o souboru jako jsou kvalita kódování a komprese.

MMF24

Spíše jako bonus ještě můžete využít funkce pro označení videa vlastními tagy, viz File > Tag Editor.