Hlavní navigace

Nejslavnější česká hra Mafia přišla před 15 lety. Teď se vrátila do obchodů

4. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V létě to bylo 15 let, co nám vyrazilo dech české studio Illusion Softworks se svou hrou Mafia. V kůži taxikáře Tommyho Angela (s hlasem Marka Vašuta) jsme si mohli vyzkoušet, jaké to je špinit si ruce prací pro rodinu Salieriů.

Příběh napsaný Danem Vávrou se inspiroval i filmů jako Kmotr nebo Mafiáni. Odehrává se v 30. letech minulého století. V nepříjemné době, kdy Spojené státy sužuje hospodářská krize a prohibice a spíš než policie v ulicích dělají pořádek pohůnci mafiánských rodin. Ve fiktivním americkém městě Lost Heaven jste tím pohůnkem na začátku i vy. Ve 20 misích ale vystoupáte v žebříčku až na vrchol.

Pecku z roku 2002 si můžete znovu zahrát. Před pěti lety sice kvůli končícím licencím na hudbu zmizela z obchodů, ale na konci listopadu se vrátila (již bez licencované hudby, ale na webu najdete návody, jak ji tam dostat zpět).

MMF24

Na Steamu i GOGu je hra k dostání za 10 eur, nechybí ani český dabing. Ve druhém případě je hra bez ochrany DRM.

Take-Two Interactive nedávno připomněla, že série slaví 15. výročí trailerem ukazujícím i dvě pokračování. Mafia II (2010) ještě vznikala u nás, byť například zmíněný Vávra před dokončením hry ze studia odešel. Mafia III (2016) je již americkým dítkem, ale část z lidí z 2K Czech se na vývoji také ještě podílela.