Hlavní navigace

Magnetická páska není retro. Sony umí nacpat 185 TB na jednu kazetu

3. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie magnetického zápisu dat provází počítače už od jejich dřevních dob. Rozmach solid-state pamětí může vyvolávat dojem, že magnetická média mají svá nejlepší léta za sebou. Přesto se stále neobejdeme bez pevných disků a v mnoha serverovnách má stále nezastupitelné místo i zdánlivě primitivní technologie magnetických pásek. Dnešní kazety generace LTO-6 uchovají 2,5 TB nekomprimovaných dat s hustotou zápisu okolo dvou gigabitů na čtvereční palec. Ve srovnání s pevnými disky to není mnoho – magnetické plotny se chlubí hustotou okolo 600 Gb/in².

Společnost Sony ale před několika dny oznámila, že díky nové technologii výroby magnetických pásek lze dosáhnout až 74násobně vyšší kapacity – 148 gigabitů na čtvereční palec neboli 185 TB nekomprimovaných dat na jednu cartridge.

Na obrázku vlevo nahoře vidíte příčný řez magnetickou páskou. Pod tenkým ochranným filmem se nachází záznamová vrstva, kterou tvoří zrna magnetického materiálu o velikosti několik desítek nanometrů. Cesta k vyšší hustotě zápisu vede přes zmenšení těchto zrn. Jenže při použití dosavadní technologie nanášení (zvané „sputter deposition“) docházelo k tomu, že vzniklé krystaly byly nestejně velké. Nerovnost magneticky měkké podkladové vrstvy navíc způsobovala, že jejich krystalické mřížky měly různou orientaci, čehož vinou nebylo možné hustotu zápisu zvýšit.

 

KL24

Výzkumníci firmy Sony vylepšili proces nanášení a vyvinuli vhodnější materiál podkladové vrstvy, čímž popsané problémy vyřešili. Díky tomu bylo možné vytvořit záznamovou vrstvu, jejíž zrna jsou v průměru velká jen 7,7 nm. Kazetu s kapacitou stovek terabajtů si v obchodech hned tak nekoupíte, tisková zpráva nicméně slibuje, že Sony usilovně pracuje na komerčním nasazení této technologie a hodlá hustotu záznamu dále zvyšovat.

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?