Hlavní navigace

Malé, levné, barevné ThinkPady s AMD Neo

9. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Díky materiálům, které se zahraničním novinářům nějakým způsobem podařilo získat pravděpodobně z interních prezentací Lenovo, jsme se nyní dozvěděli několik základních informací, z nichž je jedna více překvapující než druhá. Předně, spekulovalo se o jednom novém stroji. Teď ale víme, že budou (minimálně) dva - ThinkPad Edge a X100e.

Charakteristickými znaky obou modelů jsou malé rozměry (Edge disponuje displejem s úhlopříčkou 13,3", X100e dokonce 11,6"), možnost vybavení procesory AMD Athlon Neo, ale především pro ThinkPady naprosto radikální barevný vzhled, kdy si uživatel dokonce může vybrat, podobně jako u netbooků, barvu šasi (červená, bílá, černá). Plus cena, která se drží proklatě nízko.

ThinkPad Edge

Větší ze dvou novinek, třináctipalcový Edge, by se měl zařadit někam na pomezí běžných IdeaPadů a profesionálních, pracovních ThinkPadů. Lákadlem by měl být především pro malé společnosti díky své ceně, která začíná už na 549 dolarech (zhruba pod 10 000 Kč), ale vychází vstříc také méně konzervativním uživatelům, kteří uvítají různé barevné varianty (lesklá a matná černá, lesklá červená), přičemž by chtěli zachovat kvalitní (ač novou, chicklet) klávesnici odolnou vůči polití tekutinou a kompletní nabídku polohovacích zařízení v podobě multidotykového touchpadu a TrackPointu.

Rozměry notebooku jsou příjemné - 33,2 × 22,8 × 3,2 cm, váha lehce přes 1,6 kg rovněž. Displej bude samozřejmě lesklý se standardním "HD Ready" rozlišením 1366 × 768 bodů, poměrem stran 16:9 a nebude chybět LED podsvícení.

V úvodu jsem zmiňoval možnost použití procesorů (a čipsetů) z dílen AMD. Věc se má tak, že ThinkPady Edge budou moci být vybaveny jak základem AMD (konkrétně procesory Turion X2 L625 a Athlon Neo L325 s čipovou sadou M780G), tak Intel (CULV procesory SU4100 a SU7300 se starou, známou čipovou sadou GS45). Ve všech případech se jedná o dvoujádrové čipy. Maximální hodnotou paměti RAM jsou 4 GB, v případě AMD platformy typu DDRII, verze s Intelem bude osazována rychlejšími DDRIII moduly. Zbylou specifikaci najdete v tabulce.

Situace s bateriemi, ale hlavně s výdrží u různých platforem, je celkem zajímavá. Ve specifikaci se uvádí, že v balení najdeme buď čtyř-, nebo šestičlánkovou baterii, přičemž doba chodu bez nabíjecího adaptéru se u jednotlivých platforem dost zásadně liší - s čipovými sadami od AMD se dostaneme na 3,5 se čtyřčlánkovou, resp. přes 5 hodin s šestičlánkovou baterií. Intel nám zaručí výdrž až 5, resp. téměř 8 hodin.

ThinkPad X100e

Přestože se nejprve silně spekulovalo o tom, že X100e bude netbook s nálepkou ThinkPad, není to tak docela pravda. Ve skutečnosti by se mělo jednat o ultrapřenosný notebook opět ve formě jakéhosi mixu mezi IdeaPady a profesionálními ThinkPady řady X. Stejně jako u výše uvedeného Edge, bude osazována chicklet klávesnice s plnou velikostí, multidotykový touchpad, TrackPoint. Ani v tomto případě nebudou chybět barevné varianty, zde černá, bílá a červená. Cena X100e bude začínat na necelých 450 dolarech (pod 8 000 Kč).

Díky displeji s netbookovou úhlopříčkou 11,6" může být X100e ještě o kousek menší a lehčí než Edge. Jeho rozměry jsou 28,2 × 18,9 × 3 cm při váze lehce přes 1,3 kg s tříčlánkovou baterií (šestičlánek zvýší váhu na 1,5 kg a notebook prodlouží o 2 cm).

Hardwarové specifikace jsou jednodušší o to, že bude k dispozici pouze verze s platformou AMD (Athlon MV-40 s čipovou sadou RS780). 4GB RAM platí i zde, stejně jako možnosti konektivity i volitelná výbava UMTS modulem.

Výdrž na baterii je slabší - s tříčlánkovou variantou jsou to 2,2 hodiny, u šestičlánkové až přes 5.

Windows 7 a ThinkVantage Tools, kam jen oko pohlédne

Je logické, že oba notebooky bude Lenovo dodávat už s přeinstalovanými Windows 7 (všech možných verzí, včetně Starter a Home Basic pro rozvojové trhy), které budou obohacené o vlastní balík doplňkových aplikací ThinkVantage Tools. Pouze X100e bude k dispozici eventuelně i s Windows XP.

MMF24

ExtraNotebook komentuje…

Přestože si můžeme být téměř jisti, že informace pochází od výrobce, unikly s poměrně velkým předstihem, není proto možné z nich vyvozovat spolehlivé závěry - některá rozhodnutí se mohla změnit, situaci komplikuje i fakt, že český trh, stejně jako jakýkoliv jiný, je pro Lenovo specifický, a tak nejde brát barvy, výbavu ani použitou architekturu za bernou minci, protože se do naší země ani nemusí všechny dovážet. Každopádně více se podle všeho dozvíme v lednu na výstavě CES.

Zdroje: Notebooknews.de, Chip.de