Hlavní navigace

Málem rekordně oškubal Microsoft, teď jde po Applu nebo LG

28. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Alcatel-Lucent proti zbytku světa

Proti Applu je vedena další patentová válka. Alcatel-Lucent jej žaluje kvůli porušení tří patentů týkajících se komprese videa. Na straně žalovaných je ještě LG, Canon a TiVo. Celkem čtyři porušené patenty a milionové pokuty ve vzduchu.

Abychom byli úplně přesní, válku rozpoutal MPT (Multimedia Patent Trust), nezávislá organizace, kterou ale Alcatel-Lucent z 99 % sponzoruje. Čtyři patenty zahrnující metody komprese MPEG-2 a MPEG-4

  • US Patent No. 4,958,226: Conditional motion compensated interpolation of digital motion video; registrován 27. září 1989, vypršel minulý rok; porušuje Apple, Canon a TiVo
  • US Patent No. 5,136,377: Adaptive non-linear quantizer; registrován 11. prosince 1990, vypršel tento měsíc; porušuje Apple, Canon, LG a TiVo
  • US Patent No. 5,227,878: Adaptive coding and decoding of frames and fields of video; registrován 15. listopadu 1991, vyprší v listopadu 2011; porušuje Apple, Canon, LG a TiVo
  • US Patent No. 5,500,678: Optimized scanning of transform coefficients in video coding; registrován 18. března 1994, vyprší v březnu 2014; porušuje Canon a TiVo

Možná jste slyšeli o dřívějším případu. Lucent Technologies v roce 2003 žaloval Dell, Gateway (dnes součást Aceru) a pak i Microsoft kvůli zneužití technologií spojených s internetem, MP3, videem rodiny MPEG atd. Později se protižalobou bránil i Microsoft. V několika kolech soudních přestřelek se mohly pokuty vyšplhat až k 4,5 miliardám amerických dolarů. Nakonec dostal Microsoft pokutu „jen“ 1,52 miliardy. I tak se jedná o nejvyšší pokutu kvůli patentům v historii. Po přezkoumání a výměně soudce ale z toho sešlo a Microsoft nakonec platit nemusel. Dva z patentů vedených proti Microsoftu se ocitly na seznamu nových sporů proti Applu, LG, Canonu a TiVu. Začíná se to zamotávat.

Kličky a machinace Alcatelu

Teď přijde ta nejsložitější část. Asi tušíte, že většina patentů týkajících se videa a zvuku spadá pod Fraunhoferův institut nebo skupinu MPEG LA. A máte pravdu. Přitom členy MPEG LA jsou Microsoft, Apple, LG, Canon i Alcatel-Lucent. Problém je v tom, že jen základní možnosti MPEG-2 spadají pod 825 patentů. Ty všechny spravuje MPEG LA, která zastupuje všechny členské společnosti. Jenže některé technologie jdou mimo tento „základní balíček“.

Několik z nich držel a drží Lucent Technologies, kde je vymysleli vědci v Bellových laboratořích. Jen pár dnů před tím, než byl Lucent převzat Alcatelem, vznikl trust MPT, kterému připadly veškeré technologie týkající se multimédií. Alcatel byl členem MPEG LA, Lucent nikoliv. Takže zatímco tematicky zaměřené patenty původního Alcatelu spravuje MPEG LA, staré nápady z Lucentu byly samostatně vedené, přestože Alcatel-Lucent je prakticky jediným subjektem, který MPT financuje.

MPEG LA se toto uspořádání pochopitelně nelíbilo, protože Alcatel-Lucent, resp. MPT mohl vybírat poplatky za MPEG-2, MP3 atd. za jejími zády. V roce 2007 tedy MPEG LA zažaloval Alcatel-Lucent, protože Alcatel nedodržel závazek své patenty převést pod tuto skupinu. Lucent zkrátka nechtěl, aby své patenty musel sdílet s dalšími členy skupiny. Letos v březnu byl případ vyřešen, patenty týkající se MPEG-2 přešly pod MPEG LA. Žalovaná firma verdikt nechápala, protože k porušení patentů nedošlo a zmíněné patenty ani nespadaly do základního (essentials) balíčku MPEG-2.

Vraťme se ale zpět k nové žalobě. Alcatel-Lucent má namířeno na všechny produkty Applu, které mají co dočinění s videem (všechny počítače, střihový software, softwarové přehrávače, iPhony, iPod, iPad, Apple TV, iTunes…), LG většinu chytrých telefonů (zajímavé, že s Windows Phone 7 ani jeden). Canon prý zneužívá technik ve fotoaparátech a dodávaném softwaru a TiVo jako rekordér pro digitální televizi porušuje všechny čtyři zmíněné patenty.

Je však zvláštní, že dva patenty už vypršely. Podle amerických právníků to však není problém, protože zpětně je možné vybrat poplatky (= dostat pokutu), ale už by Alcatel-Lucent nemohl zastavit prodej postižených koncových zařízení. Jde tak hlavně o peníze. Najít si cestičku, jak mimo MPEG LA oškubat velké firmy.

Bellovy laboratoře z USA až do Francie

Novodobé Bellovy laboratoře známe od roku 1925, kdy je přejmenoval operátor American Telephone & Telegraph (AT&T). Původem se ale jedná o Western Electric Research Laboratories, ty však v roce 1899 AT&T odkoupil. V roce 1996 se Bellovy laboratoře osamostatnily a nově spadaly pod společnost Lucent Technologies, tu však o deset let později koupil francouzský Alcatel za více než 13 miliard amerických dolarů. Na Wikipedii naleznete, co všechno pochází z jedné z největších výzkumných a vývojových center – Bellových laboratoří.

CS24

Je zajímavé, že takto důležité spory média přehlíží. Ale pokud u Steva Jobse na letišti objeví ninja hvězdici, jsou toho plné stránky. Pokud by Alcatel-Lucent přeci jen uspěl, ve vzduchu opět visí miliardové pokuty. Tento případ navíc odráží absurdnost patentového systému. Skupina MPEG LA vznikla proto, aby provozovatelé nemuseli licencovat tisíce patentů zvlášť, ale nakoupili je najednou v rámci balíčku (třeba zmíněnou technologii MPEG-2). Jenže skupina nespravuje všechny patenty, některé zůstaly v moci jiných firem (třeba Alcatel-Lucent nebo Thomson). A kdo se pak v tom má vyznat?

Zdroj: Yahoo Finance, Foss Patents