Hlavní navigace

Malware Fighter 3: doplněk k antiviru, který zabrání změnám v prohlížečích

2. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojáři z firmy IObit se po novém roce vrátili na trh s bezpečnostními produkty. Samotné optimalizování chodu Windows jim zřejmě nestačí, takže potřetí zkusí ochránit naše data, digitální stopy a vůbec všechno možné, co se nachází na našich pevných discích. Nebo SSD, to podle toho, jak starý máte počítač.

Musím podotknout, že při instalaci na vás nečeká záludnost ve formě lišt pro prohlížeče, pozměněných vyhledávačů, přibalených programů atp. To je v dnešní době docela vzácnost a zrovna IObit nemá rejstřík čistý.

Ach ty překlady

I třetí generace nástroje pro boj s malwarem vás po prvním spuštění zaskočí hláškou, že „Váš počítač nemusí být bezpečný.“ Práce překladatelům stále nejde od ruky tak, jak bychom si představovali. Amatérský překlad někdy mění význam sdělení jako v uvedeném případě, nicméně divil bych se, kdybyste nepochopili, co se vám Malware Fighter snaží sdělit.

IObit Malware Fighter 3

Podobné pokusy o překlad aplikací a her nás v minulosti vycvičily. Buď jak buď, aplikace je poskytována zdarma, takže se s horší kvalitou člověk smíří. Více nás zajímají funkce a schopnosti, na tom se s námi určitě shodnete. První dobrá zpráva zní, že jakmile klepnete na Opravit vše, proběhne test, případně i aktualizace databáze, a pokud nebude nalezena ani jedna breberka, výstražné upozornění vystřídá zelené potvrzení, že se nemáte čeho obávat.

Firma nám nevnucuje své další produkty, které dokud nestáhnete, jste v údajném ohrožení. Případně si při skenování dejte pozor na to, že program ve výchozím nastavení automaticky řeší nalezené problémy. Pakliže si chcete všechny objevené záznamy sami prohlédnout a ujistit se, že nebude smazáno nic důležitého, raději v detailu testu zrušte označení Automaticky opravit.

IObit Malware Fighter 3

Čisté prohlížeče

Bez automatické opravy se neobejdete pouze v případě, že chcete, aby se počítač po skončení sám vypnul. Poslední generace Malware Fighteru si došlápne na více typů malwaru než dřív, což lze považovat za základ. Potěší vás další prvky ochrany, např. hlídání serverů DNS proti tomu, aby vám je někdo vyměnil za jiné. Pak by vaše komunikace mohla být zachytávána atp.

Nelze si stěžovat ani na ochranu proti změnám, které nám v internetových prohlížečích činí různé instalační programy. Již výše jsme naznačili, že k jejich největším hitům patří změna vyhledávače, domovské stránky nebo instalace lišt. Těmto zlomyslným kouskům Malware Fighter 3 brání. Již zanesené prohlížeče pak pomocí jednoho z nástrojů vyčistíte.

 

Doplněk k antiviru

Placená verze navíc po ukončení relace automaticky odstraní data, která by někdo mohl zneužít ke sledování. Nejspíš jste pochopili, že Malware Fighter nejlépe slouží jako doplněk klasického antiviru. Zvlášť to platí v případě, když se rozhodnete používat bezplatnou edici. Až placená totiž nabídne kompletní ochranu v reálném čase nebo automatickou kontrolu.

IObit Malware Fighter 3

Úplně na suchu ale ani zadarmo nezůstanete, za příplatkem se skrývá ochrana procesů nebo disků připojených přes USB. Žít se bez těchto prvků dá. Jednotlivé hlídače lze zapínat a vypínat, což umožňuje zvolit úroveň ochrany tak, aby vyhovovala vám. Posílení bezpečnosti, jeden z modulů, podle názvu zůstává záhadou, v detailech vás nicméně příjemně překvapí.

KL24

Malware Fighter vám totiž napoví, která místa (služby) ve Windows jsou napadnutelná, případně jakým způsobem. Tak se něco dozvíte a potenciálnímu problému rovnou zabráníte. Bezpečnostní nástroj je elegantní, snadno ovladatelný a nepřehlcený zbytečnou šíří možností, které nikdy nevyužijete. Jako lehčí doplněk k antiviru lze Malware Fighter doporučit.

IObit Malware Fighter 3

Byl pro vás článek přínosný?