Hlavní navigace

Manic Miner: šílené podzemí (herní nostalgie)

1. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Manic Miner byla první hra na Spektru, ve které hrála hudba, což bylo do té doby považováno za nemožné. Programátor Matthew Smith to vyřešil a ti šťastnější si mohli Šíleného horníka zahrát i u nás na počítači Didaktik.

Já třeba měl model Didaktik Gama, což byl klon ZX Spektra. Něco jako čínská kopie iPhonu ve své době.

Jako horník Willy jste procházeli úrovněmi a snažili se posbírat všechny klíče. Jakmile se vám to podařilo, rozzářil se portál do dalšího levelu. Vašimi nepřáteli byli tučňáci, záchodová prkýnka, tenisové míčky, pavouci, důlní roboti, mimozemšťani, obživlé telefony a jiná havěť, která se v podzemí běžně vyskytuje.

 

Žádné střílení, museli jste se jim šikovně vyhnout. Místo času ubýval v každé z dvaceti úrovní vzduch a když vám došly životy, zašlápla vás pneumatická bota. V osmdesátých letech hra patrně odpovídala životnímu stylu.

Díky fenomenálnímu úspěchu jsme se dočkali i pokračování pod názvem Jet Set Willy. Poté ale Matthew zmizel a teprve před pár lety se objevil na herních festivalech a BBC s ním natočila krátký dokument.

Matthew začíná mluvit v čase 1:45

 

článek napsán na Ultrabooku Lenovo U300s

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.