Hlavní navigace

Mapy.cz dostávají funkci Stopař. Turistům pomůže zaznamenávat trasy

1. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po hlasové navigaci má být další velkou funkcí Map.cz záznam trasy. Seznam dnes oznámil, že novinka již míří do aplikace pro Android (aktualizace v Play Storu zatím není) a později se dostane i na iOS a Windows Phone.

Seznam spustil funkci Stopař
Seznam spustil funkci Stopař

Funkce Stopař je určená především turistům. Ti si mohou zaznamenat nejen přesnou trasu výletu, ale také její výškový profil, délku trvání a z toho i vypočtenou průměrnou rychlost. Tzv. stopy se pak ukládají do batůžku, odkud se synchronizují do dalších zařízení. Ke stopování slouží nové tlačítko v pravém dolním rohu. Po ukončení si pak uživatel zvolí, jestli cestoval autem, na kole, běžel či šel pešky.

Ať už cestujeme do zahraniční nebo na výlet do Jeseníků, scénář bývá vždycky podobný. Člověk se nejprve někde inspiruje, vybere trasu, spustí navigaci a po návratů domů o své cestě vypráví. A zatímco dříve si lidé vozili suvenýry na památku, dnes raději ukazujeme ušlé kilometry a seznam navštívených míst,“ uvádí Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz, a dodává, že „Stopař je funkce, se kterou inspirujete své okolí a uchováte si vzpomínky a záznamy z absolvovaných cest. Ať už je řeč o výletech českou krajinou nebo o pravidelných cyklistických výkonech.

 

MMF24

Protože zatím aplikace ještě není dostupná ke stažení, více informací nemáme. Doufejme, že stopy půjdou ukládat do nějakého rozšířeného formátu (např. GPX), aby je pak bylo možné importovat do speciálních sportovních aplikací jako Strava, Runtastic, Endomondo apod.

Oživeno (11:55)

  • Stopování může běžet i na pozadí.
  • Export uložených stop (zatím?) není možný ani z mobilní aplikace ani z webu.
  • Import tras by měl ale přijít brzy.
  • Stopař nepodporuje automatickou pauzu při zastavení pohybu, ale v některé z příštích aktualizací tato funkce dorazí.
  • Mapy.cz neumí počítat spálené kalorie a zatím s touto funkcí tvůrci ani nepočítají.

Zdroj: FB Seznam, Seznam