Hlavní navigace

Mapy.cz: konečným cílem budou plné 3D mapy jako v GTA

Sdílet

Zdroj: Redakce

V úvodní přednášce vysvětlil Ondřej Žára, jak a proč používat API od Mapy.cz. Pokud potřebujete online mapku na svém webu a chcete na ní vykreslovat svá data týkající se ČR (například vlastní zájmové body, síť prodejen, navštívená místa atp.), Mapy.cz jsou to pro připraveny a navíc zdarma. Je to velká výhoda oproti Googlu, který do API vložil limity (omezení počtu požadavků), takže pro náročnější aplikace byste museli platit. Seznam slibuje vše bezplatně. Na api4.mapy.cz je dokumentace, návody a tipy, jak vlastní mapky používat.

Panorama aneb špehovací auta v ulicích

Celé odpoledne se dost neslo v duchu Seznam vs. Google. Společnost z Moutain View totiž loni způsobila velký poprask, když pokryla téměř celou republiku ve Street View. Seznam odpovídá až letos. Chce mít vlastní Street View a lepší.

Seznam Panorama
Seznam Panorama

Na Mapy.cz by se měly objevit snímky opravdu všech uliček a navíc budou speciální vozy mapovat zemi pravidelně. U Googlu hrozí, že na nás za pár let zapomene, to Seznam zřejmě aktualizuje celé pokrytí cca jednou za čtyři roky. Seznam chce být i přesnější. Google údajně pořídí jeden snímek každých dvacet metrů, český rival pak co tři metry. Otázkou však je, jestli se tolik dat opravdu dostane i na web. Na to Seznam ještě nedokázal odpovědět. Teoreticky to znamená až sedminásobnou datovou náročnost oproti Googlu, který navíc nefotil všechny ulice. Seznam navštíví i polní cesty, bude zkrátka všude, kam se s autem dostane.

Miroslav Talášek ukazoval, co všechno takové snímkovací auto obsahuje a co umí. Seznam na rozdíl od Googlu nemá vlastní vozy, ale do ulic vyslal pět aut od společností Geodis Brno a GIS Stavinvex Ostrava.

 

Klíčové komponenty

Každé z aut obsahuje sloup se systémem pěti fotoaparátů (Ladybug 3), z nichž každý má rozlišení 3 Mpx. Dohromady tak vytvoří asi 15Mpx fotku, která zachytí všechno vpřed, za i vedle auta. Každé z aut má pokročilou navigaci, která je i díky velké externí anténě umístěné na střeše přesnější, než to, co ve voze používáte vy.

Přesto jsou místa, kde ani tucty satelitů GPS, Glonass nebo Galileo nestačí – například tunely nebo husté městské zástavby. To kompenzuje IMU, inerciální měřicí jednotka, jež díky soustavě akcelerometrů a gyroskopu pozná, jak se auto pohybuje. U některých vozů tomu ještě pomůže odometr umístěný na zadním kole, ten přesně měří ujetou vzdálenost.

 

 

Na střeše jsou pak ještě dva laserové skenery FARO Focus 3D, které zase nasnímají okolí do 3D mapy. Paprsky laserů (neškodných) vypálí projektor všude kolem a zpětně je zachytává. Podle doby odrazu se následně určí vzdálenost. Zpracovaný výstup z laserů vytvoří krásnou tečkovanou 3D mapu, na níž jde vidět lidem i trochu do oken až na strop. Rozlišení ale každopádně není tak velké, aby se někdo musel obávat o bezpečnost.

Řidič má vepředu notebook, na kterém vidí už nasnímané ulice. Často se prý ale křížkují hotové silnice i na tištěných mapách. :) Všechna tato data se musí synchronizovat, k tomu slouží počítač uvnitř auta, který surové výstupy ukládá na několik pevných disků. Ty se pak zanesou v igelitkách do laboratoří, kde se dále data dále zpracují.

Tam teprve dochází k alchymii. Protože GPS není nikdy přesné, ale surový záznam trasy skáče i mimo silnici, musí dojít k tzv. snapování, správnému nanesení bodů na vektorovou mapu. Dále se na snímky zpracují metadata, aby na obrázcích bylo vidět, kudy a pod jakých úhlem vedou ulice. Na počítačích rovněž dochází k anonymizaci. Mapy.cz (ale i Google) rozostřují SPZ aut a obličeje lidí. Každý si pak může říct o rozmazání vlastního domu nebo majetku. (Čím ale na sebe ještě více upoutáte pozornost, jak vtipně uvedl Miroslav Talášek.)

Jak si pořídit vlastní mapy

Poslední prezentaci měl na starosti Adam Chvaja, projektový manažer Mapy.cz. Hned zkraje řekl, že pokud byste také chtěli provozovat vlastní mapy, raději se na to vykašlete. Budete potřebovat spoustu desítek. Desítky milionů za data, desítky dodavatelů dat, desítky serverů a obsluhujících lidí, desítky vývojářů, výzkumníků nebo redaktorů. A ani tak nejde o dobrou investici.

Mapy.cz jsou prakticky dotovány jinými činnostmi Seznamu, samy na sebe nevydělají. Seznam nabízí bezplatné API, na mapách nejsou reklamy atp. Jde ale o klíčovou službu, která propojuje ostatní firemní projekty. Mapy využívá katalog Firmy.cz, lokální vyhledávač, Zboží.cz, Novinky.cz, inzertní servery atd. A Seznam chce ještě dál.

Připravované novinky Mapy.cz
Připravované novinky Mapy.cz

Budoucnost map

Určitě jste už viděli v televizních zprávách, kterak používají aplikaci Google Earth k označování míst, kde se něco odehrává. Seznam chce tuto pozici zastoupit a nabídnout vlastní řešení. Jenže to bude muset mimo mapy Evropy nabízet rovnou celý svět.

Pro globální pokrytí využije již hotových (otevřených) map OpenStreetMap. Samozřejmě půjde jen o základní vrstvu, letecké snímky celé planety jsou velmi drahé. Možná se však Seznam dostane alespoň k satelitním. Mapy.cz se také výrazně chystají vstoupit na Slovensko. Ač neznáme přesné plány, určitě můžeme počítat s leteckým pokrytím a možná i funkcí Panorama, to ale není jisté. Další destinací zřejmě bude populární Chorvatsko.

Vývojáři Mapy.cz také chtějí vytvořit nejlepší navigační software pro mobily. Mají hromadu různých map, velkou databázi míst, chystá se offline pokrytí, turn-by-turn navigace, zkrátka další smazání rozdílu, nebo spíš navýšení náskoku nad Googlem.

Ve zhruba 180 městech, kde jsou dnes dostupné šikmé letecké snímky, můžeme ještě letos čekat vymodelované 3D mapy, jako to umí Nokia, Google nebo Apple. Každá budova je totiž letadlem vyfocena ze čtyř stran, z čehož se dá uměle vytvořit prostorový model. Otáčení a pohyb na mapě pak bude plynulejší a atraktivnější.

 Praha ve 3D na mapách Nokie
Praha ve 3D na mapách Nokie

Adam Chvaja také nastínil, jak si představuje vrchol všech map. Zkrátka se spojí šikmé letecké snímky, panoramatické obrázky z ulic, a to vše se nanese jako textura na vytvořené modely vzniklé z laserového skenování ulic. Taková 3D mapa pak bude vypadat dobře, ať už budete létat nad ní, nebo se budete procházet v ulicí. Třeba jako ve hrách.

KL24

Na čemž se jednou může založit zatím chybějící obchodní model. Tvůrci stříleček nebo závodních her budou za kompletně zpracované město včetně všech ulic rádi. Představit si dokonce můžete virtuální billboardy umístěné na mapách.

Zeptali jsme se zástupců Mapy.cz, jestli kromě snímkovacích vozů vyšlou do akce i známé tříkolky nebo batohy, jako má Google.  Prý se o tom uvažuje, ale hlavní budou auta na ulicích. Vývojáři v čele s Miroslavem Taláškem také chtějí zlepšit kamerový systém, aby rozlišení i kvalita obrazu byla ještě lepší. 

Byl pro vás článek přínosný?