Hlavní navigace

Maria a Zeldu do Číny nepřinese Nintendo, ale Nvidia s konzolí Shield

5. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

V nejlidnatější zemi světa bylo mezi lety 2000 a 2015 zakázáno prodávat herní konzole, prý mohly narušit mravní vývoj dětí. Je to paradox, protože v čínských továrnách vznikají konzole od Sony, Microsoftu i Nintenda. Třetí zmíněný výrobce se chystá v Zemi draka uvést svou novou hybridní konzoli Switch a zároveň překvapil dohodou s Nvidií, která bude některé jeho hry distribuovat na vlastní konzoli Shield TV (recenzi Shield TV 2017 najdete i u nás).

Nvidia začala Shield v Číně prodávat právě dnes za 1500 juanů (5000 Kč bez DPH). Hardwarově jde o totožný produkt jako jinde ve světě, odlišný je ovšem software. Není zde Android TV ani služby Googlu, ale DuerOS od Baidu (postavený na Androidu). Skrz něj ale Nvidia rovněž nabízí přehrávač 4K HDR videa nebo herní službu Gamestream pro streamování her z PC do obýváku.

Nejpřekvapivější je ale zmíněná dohoda s Nintendem. Nvidia na Shield portuje některé tituly z konzolí GameCube a Wii, například New Super Mario Bros. nebo The Legend of Zelda: Twilight Princess, v budoucnu přijde i Super Mario Galaxy. To jsou hry, které Nintendo na jiné platformy dosud nepustilo, byť je bylo možné spustit pomocí emulátorů.

CS24

TIP: Nintendo Switch je nová herní konzole s čipem od Nvidie

Nvidia se na portaci sama podílela, slibuje i remaster grafiky pro rozlišení 1080p. U nás lze koupit její porty Half-Life 2, Portal, Doom 3: BFG, Tomb Raider, Resident Evil 5 nebo Metal Gear Rising: Revengeance, které lze nativně spustit na Shieldu. Že bychom se dočkali i Maria a Zeldy, je nepravděpodobné.