Hlavní navigace

Marže velkých výrobců notebooků v posledním čtvrtletí 2011 klesly pod 5 %

28. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Případají vám notebooky drahé? Pokud ano, vězte, že velcí výrobci za to nemůžou. Podle zpráv z DigiTimes se totiž marže velkých čínských hráčů na trhu, jako je Quanta, Compal, Wistron či Pegatron, pohybují okolo 5 % a v roce 2011 pod tuto hranici dokonce klesly.

Compal Electronics

Čtveřice největších čínských ODM, tedy výrobců, kteří pak svoje notebooky prodávají značkám jako Asus, Acer, HP atd., svorně hlásí pokles marže. Jednička na trhu, Quanta Computer, má marže nejnižší – v posledním čtvrtletí loňského roku dokonce klesly na 3,3 % z 3,7 % ve třetím kvratálu. Compal je na tom o něco lépe, stále jej však postihl pokles z 5 % na 4,8 % mezi třetím a čtvrtým čtvrtletím. A ani třetí na trhu, Wistron, se nevyhnul poklesu z 5,61 % na 4,91 %; tady ovšem jde o srovnání celých roků 2010 a 2011.

 

Za poklesem marží stojí jednak zhoršené prodeje, jednak náklady na energie a svoji roli prý sehrála i amortizace továren v západní Číně. Slabší prodeje jsou ovšem nepochybně důvodem číslo jedna. A pokud vás potíže ODM nezajímají, můžete si ze zprávy odnést aspoň to, že jejich marže jsou skutečně minimální.

Zdroj: DigiTimes