Hlavní navigace

Microsoft prý vzdává vývoj Edge ve prospěch prohlížeče postaveném na Chromiu

4. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews
Příliš mnoho argumentů ve prospěch rozhodnutí hovořilo dávno předtím, než k němu dospěl samotný Microsoft. Ovšem pro web jako platformu to nutně dobrá zpráva není.

Zajímavé dění kolem Microsoftu neustává. Po Windows Lite na síť unikla jiná neoficiální informace, podle které Redmondští vzdávají vývoj Edge jako prohlížeče s vlastním vykreslovacím jádrem. Zjistil to Zac Bowden. Proč by takový krok byl smysluplný? Edge se zrodil v roce 2015 a byl úplně nový, takže jsme ho dlouhou dobu kritizovali za nedostatek základních funkcí. Zpočátku nabízel vysoký výkon a svého času patřil k hrstce prohlížečů, které byly použitelné na dotekových obrazovkách. Postupně základní výbavu doplnil, a to včetně podpory doplňků. Jenže doplňků pro něj není zrovna mnoho (ani zdaleka tolik, kolik jich vzniklo pro Chrome) a navíc má stále mouchy v základní funkcionalitě. Oproti začátkům je na mnoha webech zoufale pomalý a za ironické považuji, jak špatně v něm běží např. domácí Outlook.com.

Vykreslovací jádro EdgeHTML vzniklo tzv. forknutím jádra Trident z Internet Exploreru. Microsoft jej výrazně odlehčil a více se zaměřil na podporu moderních webových technologií.

Dlouhou dobu se zdálo, že prohlížeč pro Microsoft nepředstavuje vysokou prioritu. Až letos v dubnu prosákla zpráva, že firma posiluje vývojový tým prohlížeče. Mnozí se již dříve podivovali, proč se vlastně Microsoft ještě zabývá vývojem vlastního prohlížeče. Nakonec firma došla ke stejnému závěru, který si už mnozí učinili před ním, tedy že mu na vlastním prohlížeči nezáleží tolik, aby do něj zbytečně investoval.

Neradostný příběh Edge

Vlastní prohlížeč, resp. vlastní vykreslovací jádro pro někoho může být otázka prestiže. Nejsem si jistý, co dosavadní snaha Microsoftu přinesla. Edge podléhá kritice, jak jsem nastínil, a přes určité pokusy, jak jej prosadit, podíl používanosti prohlížeče dlouhodobě stagnuje. Podle Net Applications se drží kolem 4 % na klasických počítačích.

Hlavní nabídka je přehlednější. Díky ní Edge začíná vypadat jako produkt, který můžete brát vážně Hlavní nabídka je ve Windows 10 v1809 přehlednější. Díky ní Edge začíná vypadat jako produkt, který můžete brát vážně, jen už na tom dnes zřejmě nezáleží

Redmondští pak již rok vyvíjí Edge i pro iOS a Android, kde ale vlastní jádro stejně nevyužijí. Aby ušetřila prostředky na vývoj, přešla na Chromium před pár lety Opera. Kdyby se podobně zachoval Microsoft, za zlé by mu to měl málokdo. Napadá mě jediný důvod, proč by nebylo dobré, kdyby se vývoj jádra EdgeHTML zastavil. Webu dnes dominuje vykreslovací jádro Blink a diverzita je pro otevřenou platformu nejen žádoucí, ale vyloženě nutná.

Komentář: Chtěl jsem mít rád Microsoft Edge. Ale fakt to nejde

Pro uživatele a uživatelky by ale přechod znamenal odstranění občasných problémů s kompatibilitou, web je zkrátka pro jádro Blink optimalizován. Zaručen by byl solidní výkon, patrně kompatibilita s doplňky pro Chrome. Samozřejmě je dobré, když operační systém v základu nabízí alespoň nějaký prohlížeč a neexistuje důvod, proč by jím ve Windows nemohl být produkt na bázi Chromia.

KL24

Závěr

Pro pýchu Microsoftu by změna technologie představovala porážku, v praxi by šlo o pragmatickou a vítanou změnu. Zdůrazňuji však, že není zřejmé, jestli se nový prohlížeč nakonec bude opět nazývat Edge, případně zda si zachová uživatelské prostředí. Otázky na tyto odpovědi získáme v nadcházejících měsících.

Mimochodem, před rokem Microsoft tvrdil, že Edge je aktivně používán na 330 milionech zařízení každý měsíc. Že šlo o velice zavádějící tvrzení, dokládá změna směru vývoje, která může rovněž souviset s jarní reorganizací. O tom ale nic nevíme. Pouze uniklo, že nový prohlížeč od Microsoftu se nazývá Anaheim. Předpokládám, že se jedná o kódové označení.

Byl pro vás článek přínosný?