Hlavní navigace

MeeGo pro WeTab potvrzeno: Intel Atom na Linuxu!

3. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z Německa (konkrétně z dílen výrobce Neofonie) se k nám pomalu řítí očekávaný počin tabletu s operačním systémem MeeGo. Krom hardwarové stránky je rozhodně zajímavý i po té softwarové, MeeGo totiž vznikl jako společný projekt společností Intel a Nokia (v podstatě jde o sloučení Intelového Moblinu a Maema od Nokie) a na dotykovém zařízení doposud nebyl nasazen - je otázkou, nakolik se povedl a má-li vůbec šanci prosadit se na (dosti nabitém) trhu tabletů.

Parametrově nijak zvlášť nevybočuje z konfigurace současných minibooků. Displej má úhlopříčku 11,6" (rozlišení 1366 × 768 px), samozřejmostí je dotyková vrstva schopná zpracovat několik dotyků naráz. Svižný chod je na bedrech procesoru Intel Atom N450 (1,66 GHz), úložný prostor je pouhých 16 GB. Zbytek výbavy sestává z 1,3Mpx webkamery, čtečky karet, dvou USB portů a Bluetooth/WiFi čipu.

(Přiložené video ukazuje reálné představení WeTabu. Rozhraní MeeGo reaguje velice svižně, OS je očividně dobře optimalizován pro relativně pomalý Intel Atom. Novinka samozřejmě nemá problém ani se zpracováním Flashového obsahu.)

MMF24

Díky přítomnému akcelerometru je možno zařízení plynule otáčet a měnit tak orientaci zobrazovaného obsahu. Novinka by měla na baterii vydržet až 6 hodin provozu, což rozhodně není špatné. Parametry zmíněné výše platí pro variantu s cenovkou ‚Ǩ449, do oběhu se však pravděpodobně dostane i verze s 32 GB úložného prostoru, 3G konektivitou, GPS podporou a HDMI výstupem s podporou plnohodnotného Full HD přenosu. Její cena však bude o dost vyšší, počítejte s ‚Ǩ569.

Zdroj: TC Magazine