Hlavní navigace

Megalománie hýbe deskami

13. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Štafetu vlajkové lodi pro procesory Intel přebírá u Gigabytu nová deska GA-X58A-UD9. Že to Gigabyte s nejvyšším modelem myslí vážně, naznačuje už 24fázové napájení nebo celkem sedm dlouhých slotů PCIe ×16. Do nich můžete vložit až čtyři grafické karty, které budou podporovat CrossFireX nebo SLI.

Aby toho všeho byla deska vůbec schopna, musí být postavena na čipsetu Intel X58. Gigabyte si do označení pak přidává ještě písmenko "A", což znamená, že na desce najdete i nová rozhraní USB 3.0 a SATA 6 Gb/s. USB 3.0 se ale stále omezuje pouze na dvojici zadních portů, SATA 6 Gb/s pak na dvojici interních SATA portů. V tomto směru má AMD před Intelem trochu náskok.

U této desky Gigabyte poprvé nasadil tzv. Dual Power Switching Design, což neznamená nic jiného, než že při nižší zátěži deska pracuje pouze s polovinou fází (12). Napájecí fáze jsou v nižší zátěži rozděleny na polovinu, přičemž je mezi nimi automaticky přepínáno. To má za následek prodloužení životnosti napájecího obvodu.V případě, že je požadováno více energie, než je 12 fází schopno zajistit, dojde k automatickému přiřazení druhé skupiny. Pokud by náhodou došlo k poškození některé z napájecích fází, dojde automaticky k zablokování dané skupiny, v níž se fáze nachází. Deska tak sice pojede maximálně jen na 12 fází, ale pojede. S dvěma oddělenými bloky fází souvizí také zdvojené napájení, kterého si můžete všimnout v levém horním rohu desky.

CS24

Ani této desce se nemohly vyhnout firemní technologie, jako je Dynamic Energy Saver, Smart6, nabíjení pro iPod, DualBIOS a samozřejmě nesmím zapomenout ani na Ultra Durable 3. Cena zatím známa není, dá se ale očkávat někde kolem 8000-9000 Kč. Aktuálně prodávaná verze X58A-UD7 se totiž nabízí za cca 7500 Kč.

Zdroj: VR-Zone

Autor článku