Hlavní navigace

Megaobchod: Qualcomm kupuje Atheros za 3,1 miliardy USD

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z obchodů roku se uskutečnil hned v prvním týdnu 2011. Qualcomm oznámil akvizici Atheros Communications v hodnotě 3,1 miliardy amerických dolarů. Spojí se tak firmy s podobným zaměřením, i když je Qualcomm podle tržní hodnoty více než 20× větší.

Qualcomm v poslední době boduje mobilními SoC Snapdragon, které se nacházejí v každém druhém smartphonu. Atheros se více soustřeďuje na dodávání síťových řešení, jejich čipy pro naleznete v routerech, základních deskách, ale také mobilních zařízeních.

Qualcomm zaplatí 45 dolarů za akcii, což je zhruba o 22 % více, než byla jejich hodnota na trhu. Nyní akcie obou firem vyskočily nahoru, Qualcommu o 2 %, Atherosu o necelých 24 %. Obchod by měl být dokončen v první polovině roku, pokud jej posvětí regulační úřady a také akcionáři Atherosu.

Akcie Atheros QualcommAkcie Qualcommu a Atherosu, zdroj: Google Finance

Hladoví giganti poslední rok a půl kupují síťové firmy ve velkém. HP loni dokončil akvizici 3Comu za 2,7 miliardy USD, Intel za 1,4 miliardy USD bezdrátovou divizi Infineonu, Nokia Siemens Networks převzaly Motorolu Wireless za 1,2 miliardy USD.

S tímto trendem letos padne možná ještě NetLogic (tržní hodnota okolo 2 mld.) nebo Broadcom (přes 20 mld.).

Zdroj: Qualcomm